Nieuws

Zoutwinning onder de loep bij Omrop Fryslân en Follow the Money

HARLINGEN - Wat zijn de gevolgen van zoutwinning en wat is eigenlijk het belang van zout? Omrop Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost en Follow the Money hebben samen de zoutwinningssector onder de loep genomen. Deze week publiceren ze op hun verschillende media de resultaten van dat onderzoek.

De vier noordelijke regionale omroepen zetten eerder dit jaar samen met onderzoeksjournalistiek platform Follow the Money de ‘Noord & Oost Pitch’ uit. Inwoners van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel konden een onderwerp pitchen waarvan zij vinden dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden. Jakoba Gräper uit Veendam won de pitch. Zij stelde voor om de zoutwinningssector eens goed onder de loep te nemen. In alle vier de provincies spelen verhalen die te maken hebben met de gevolgen van zoutwinning.

Omrop Fryslân komt deze week op radio, televisie en online met verhalen over de verschillende kanten van zoutwinning in Friesland. Zout komen we overal tegen in het dagelijks leven. Het zit in levensmiddelen, maar is ook belangrijk voor de chemische industrie. Zo kan een auto bijvoorbeeld niet rijden zonder zout.

Naast het economisch belang van de zoutindustrie wordt stilgestaan bij de toekomstige zoutwinning onder de Waddenzee en de monitoring daarvan. Frisia moet die winning en de eventuele schade aan de natuur monitoren, de overheid controleert. De Waddenvereniging en bioloog en trekvogelexpert Theunis Piersma hebben de nodige kanttekeningen.
Twee artikelen bij Omrop Fryslân:

Ook aan zoutwinning kleven risico’s: “We hebben ons lesje na het aardgas nog niet geleerd”.

LONGREAD: Zoutwinning: wel schade, weinig baten.

 

 

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda