Nieuws

Zo’n stukje van Marten Blom: Parkinson

Parkinson

Net toen ik dacht dat ik wel klaar was met het onderwerp Parkinson, bleek dat Parkinson nog niet klaar was met mij. Als je je bedenkt dat Parkinson een progressieve aandoening is dan begrijp je dus dat je daar voor het leven aan vast zit. Want ‘progressief’ betekent in een hoop contexten dat er sprake is van vooruitgang. Zo hoor je sportverslaggevers wel zeggen dat er progressie in de balbeheersing van Van Persie zit. Hop, dat betekent in deze zin natuurlijk: vooruitgang. En deze dan: de composities van de fenomenale progressieve rockband The Pineapple Thief zijn onovertroffen. Daar moet ook iets goed gaan, ze gaan in elk geval de goede kant op en dat is vooruit.

Maar hoe zit het dan met deze zin: De ziekte van Parkinson wordt, mede vanwege het toenemende gebruik van insecticiden in de landbouw, steeds progressiever. Ah. Ja, natuurlijk. Als je het zo op papier ziet is het eigenlijk wel logisch. De ziekte van parkinson gaat in dit geval wel vooruit, natuurlijk. Die gedijt als een tierelier. De zieken met parkinson, die gaan pas achteruit.

Ik kan me als kind herinneren dat ik erg kwaad werd, achteraf, op alle mensen die tegen me zeiden dat mijn moeder een operatie moest ondergaan omdat er iets kwaadaardigs in haar lijf zat. Ik wist niet wat dat was. Had iemand toen aangegeven dat het om kanker ging, dan had ik dat meteen begrepen. Nu kan je nog beargumenteren dat ‘kwaadaardig’ verre van veelbelovend klinkt, maar bij een term als ‘progressief’ denk je toch niet aan: vanaf nu gaat het alleen maar achteruit. En dat tot einde.

Nee, degene die dat bedacht heeft, zou je ervan verdenken dat-ie aan de kant van de ziekte staat in plaats van de zieke. Zoals de zwam- en schimmelbestrijder die jaren geleden zijn hoofd onder onze verrotte houten vloer stak, om vervolgens te jubelen: ‘Zo, hee! Dié is actief!’ Blijkbaar had de botanicus in deze dappere schimmelbestrijder de overhand gekregen en hem naar ‘the dark side’ van de zwammen gesleurd.

Maar serieus, ik ga van tijd tot tijd ook weer wat over parkinson schrijven. Zo noemde ik al die insecticiden die op al onze groente en fruit zitten en beruchte veroorzakers van neurologische aandoeningen zoals parkinson zijn. En ik hoorde in de wandelgangen dat veel mensen mijn wat luchtiger benadering van een ziekte die ons parkinsonpatiënten toch al zwaar op de maag ligt, kunnen waarderen. Bij deze mijn dank voor die waardering en tot volgende week.

|Doorsturen

BuienradarAgenda