Nieuws

Zeezwembad zonder veel kosten

“Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan”, zegt Bram Visser van Visser Special Metal Products. Hij heeft een plan ontwikkeld voor een zeezwembad aan de Westerzeedijk. Een zwembad met zeewater en uitzicht over de Waddenzee.

 

Samen met Gert de Vries van adviesbureau Adonin werd deze tekening gemaakt van het zeezwembad, dat we voor het gemak maar even ‘Brambo-bad’ noemen. Het plan is naar de gemeente gestuurd. Links het strand en het begin van de Zuiderpier. (Illustratie: Adonin)

De gemeente Harlingen ziet af van een zeezwembad in de zee voor het strand. Dat zou een ‘slibvang’ worden, en veel te duur. De gemeente wil nu onderzoek laten doen naar een drijvend zwembad in de Willemshaven. Maar Bram Visser heeft een heel ander idee.

“Ik was al langer aan het nadenken, hoe het anders kan”, zegt de ouwe seun, die ook wel bekend is als ‘Brambo’. Hij denkt het nu gevonden te hebben. Een bak/zwembad bij de toegang van de Zuiderpier, op de plek waar nu nog een leeg transformatorhuisje staat.

Het bad wordt iedere dag computergestuurd gevuld met vers zeewater en ’s avonds weer leeggepompt. Het zeewater dat binnen komt wordt door een filter gezuiverd, zodat er geen rommel of vervelende zeebeesten meekomen. Bram noemt het plan uniek in Nederland en beslist niet kostbaar. “Wat is er mooier dan over de rand van het zwembad kijken naar het strand, de zee en de haven? Het hoeft geen miljoenen te kosten en Fred Lakeman van Waddentransport kan op zijn vaste plek blijven liggen.”

(Dit artikel verscheen afgelopen vrijdag in de papieren editie van de HC.)

|Doorsturen

BuienradarAgenda