Nieuws

“Zeezwembad onhaalbaar”

HARLINGEN - Een zeezwembad in het water voor het Harlinger strand is “eigenlijk gewoon onhaalbaar”.  Dat kwam woensdagavond naar voren tijdens een informatieve raadsvergadering op het stadhuis. Het probleem is de niet aflatende stroom slib.

De mogelijkheden voor een zeezwembad zijn bekeken door EcoShape, een samenwerkingsverband van onder andere ingenieursbureaus en kennisinstellingen. Oplossingen voor de blijvende slibafzetting zijn “lastig”. Een afgesloten constructie, of een bad met dijken of damwanden in zee, waarbinnen je kunt zwemmen, zou een “slib-vang” worden, en heel veel geld gaan kosten qua onderhoud. Het plan voor zo’n zeezwembad is “sterk afgeraden”.

Er zijn verder wel verbeteringen voor het strand mogelijk. Zo kunnen algenschermen de zwarte smurrie van het strand houden. Verder zou het strand uitgebreid kunnen worden langs de Zuiderpier, zodat er – afhankelijk van de wind – altijd een gedeelte algenvrij is.

Is dieper zwemwater voor het strand daarmee van de baan? Volgens Johan Erents (HOOP) is het slibprobleem wel op te lossen met een ‘slib-rand’. “Dat zeggen praktische deskundigen.” Vooralsnog richt de gemeente het buitenbad-onderzoek op een drijvend zwembad in de Willemshaven. In de loop van volgend jaar moet duidelijk zijn of dat technisch en financieel haalbaar is.

|Doorsturen

BuienradarAgenda