Nieuws

Zaterdag open dag radiolichtschip Harlingen

Al ruim vijftien jaar is radiolichtschip Jenni Baynton een beeldbepalend onderdeel van de Willemshaven. De agelopen jaren is het schip van binnen en buiten volledig gerestaureerd. De LV8 is morgen (zaterdag 7 maart) van 10.00 tot 17.00 voor belangstellenden geopend. Medewerkers beantwoorden vragen en vertellen graag over het unnieke radiolichtschip.

Voormalig Lightvessel 8 werd in 1949 in Engeland gebouwd om daarna als drijvende vuurtoren dienst te doen op verschillende plaatsen voor de Engelse kust. Onder andere in de monding van de Thames. In 1991 werd het schip buiten dienst gesteld omdat moderne navigatiemiddelen de taak van bakens op zee overnamen.

Uiteindelijk belandde de LV8 in de Rotterdamse haven waar het schip werd gebruikt als horecagelegenheid. Het hele oorspronkelijke interieur werd daarvoor gesloopt en aan de buitenkant bleef er ook niet veel over van het origineel. De horeca aan boord werd geen succes. Het schip verpauperde en verviel uiteindelijk tot een illegale stortplaats voor afval.

In 2005 werd het lichtschip door een groepje radiomakers gekocht en naar Harlingen gesleept. De bedoeling was enerzijds om het zo veel mogelijk in oorspronkelijke staat te herstellen en anderzijds om aan boord een aantal radiostudio’s te maken. Na een eerste aantal verbouwingen kwamen in het noorden van ons land vanaf het schip tussen 2008 en 2018 via de middengolf de programma’s van Radio Waddenzee. Nu worden de studio’s incidenteel gebruikt door verschillende radiozenders om er speciale programma’s te maken.

De eerste grote restauratie heeft ruim tien jaar geduurd. Een groep vrijwilligers heeft zich hiervoor ingezet. Het schip is nu van binnen weer zoals de originele LV8 was. Hutten, verblijfsruimten, kombuis, sanitaire voorzieningen: kortom alles wat een bemanning nodig heeft. Maar ook het ‘vaartuig’ zelf is weer door een ringetje te halen. Een paar voorbeelden: het indrukwekkende ankersysteem werkt weer en de vuurtoren kan weer worden ontstoken. Alle buitendekken zijn weer zoals ze ooit op zee waren.

De open dag is overigens het startschot voor de volgende fase: aan boord komen multifunctionele ruimten voor bijvoorbeeld vergaderingen, exposities en groepsbijeenkomsten. Ook komt er een overnachtingsmogelijkheid voor bezoekers. Voor de verdere ontwikkeling van deze plannen komen de huidige beheerders graag in contact met creatieve mensen die willen meehelpen en meedenken. De open dag kan daarvoor een mooi startpunt zijn. De LV8 Jenni Baynton ligt in Harlingen in de Nieuwe Willemshaven/Vluchthaven tegenover visrestaurant Vitamine Zee.

|Doorsturen

BuienradarAgenda