Nieuws

Workshop Gypsy Jazz in Harlingen

Het Centrum Traditionele Jazz Harlingen start op maandag 21 januar 2019 in Stadsschouwburg Trebol met de workshop Gypsy Jazz. In deze workshop gaat docent Ronald Kamphuis de mysteries van het spelen van de muziek van de Hot Club de France ontrafelen. Deze muziekstijl wordt tegenwoordig vaak aangeduid als ‘Gypsy jazz’.

De stijl is in de jaren 30 in Parijs ontstaan door het Quintette du Hot Club de France, een groep waarbij gitarist Django Reinhardt en violist Stéphane Grappelli de solisten waren. De ‘Hot Club’ muziek laat zich omschrijven als een kruisbestuiving tussen Amerikaanse swingjazz en de Franse musette, aangevuld met de zigeunerroots van Django Reinhardt. Aanvankelijk werd het uitgevoerd op enkel snaarinstrumenten (gitaar, viool, contrabas), maar later zijn er ook opnames gemaakt met bijvoorbeeld klarinet en zang. Nederlands bekendste moderne vertolker van deze muziekstijl is het Rosenberg Trio.

Gitaardocent Ronald Kamphuis studeerde in 2006 af aan het Groningse Prins Claus Conservatorium als jazzgitarist. In de jaren daarna heeft hij in diverse bands gespeeld, variërend van jazz en popmuziek tot cabaret. Maar de gypsy jazz heeft altijd zijn voorliefde gehad. Na zijn afstuderen heeft hij zich verder in die stijl bekwaamd door lessen te volgen bij onder anderen Nousche Rosenberg, Joscho Stephan, Reinier Voet, Sebastien Gineaux en Antoine Boyer.

Naast het verstrekken van de nodige achtergrondinformatie zal er tijdens de workshop veel muziek gemaakt gaan worden! Er komt veel van het klassieke Hot Club repertoire voorbij en op het programma staan de typische gypsyjazz begeleidingsstijl (‘la pompe’) en de bijbehorende akkoordgrepen, soleertechnieken en ideeën voor improvisaties. De gypsyjazz leent zich uitstekend voor jams in grotere groepen.

Voor gitaristen is het goed om te weten dat deze speelstijl gebaseerd is op spelen met een plectrum. Ook helpt het om al wat ervaring te hebben in tenminste het spelen van barréakkoorden en melodieën en toonladders. Ook andere instrumenten zoals de viool, klarinet, contrabas en accordeon mengen goed bij dit repertoire. Voor meer informatie en aanmelding: https://friejam.nl/workshops/

 

|Doorsturen