Nieuws

Wooncentrum Almenum: sloop en nieuwbouw

HARLINGEN - De gebouwen van wooncentrum Almenum worden gesloopt en gaan plaatsmaken voor nieuwbouw. Een nieuw Almenum waar heel Harlingen trots op is, aldus de Bouwvereniging. De sloop wordt in fases uitgevoerd en begint niet voor 2022.

Wooncentrum Almenum enkele maanden geleden door Joachim de Ruijter vanuit de lucht gefotografeerd. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

De Bouwvereniging en betrokken partners hadden bewoners en omwonenden - na een lang en ingewikkeld proces - graag persoonlijk bijgepraat tijdens een bijeenkomst. Er was al een datum geprikt, maar toen kwam corona. Omdat we voorlopig nog niet verlost zijn van het coronavirus, en iedereen al zo lang wachtte, maakte de Bouwvereniging een brochure en een film met een toelichting. Bewoners van wooncentrum Almenum, omwonenden en ondernemers betrokken bij Almenum zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de plannen. En nu dan de rest van Harlingen in de HC. 

Stuurgroep

Na lang wikken en wegen kwam de ‘Stuurgroep Almenum’ tot de conclusie dat Almenum, zelfs met de meest uitgebreide renovatie niet geschikt is voor een zorgeloze toekomst en een lange levensduur. En dus is er besloten de woningen en gebouwen van Almenum gefaseerd te slopen en te vervangen door nieuwbouw. “Dit is een verantwoorde keuze die gericht is op veilig en comfortabel wonen in een nieuw Almenum voor de toekomst.” In de stuurgroep zitten De Bouwvereniging, de gemeente Harlingen, Huurdersvereniging Harlingen en de stichting Huurdersbelangen Almenum.

Stopcontacten

Wooncentrum Almenum is gebouwd in 1975 en telt 162 seniorenwoningen in zowel de hoog- als laagbouw. Ruim twee jaar geleden is een eerste stap gezet naar de toekomst van het wooncentrum aan de Midlumerlaan. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de technische staat van het huidige Almenum, naar de veiligheid en naar nieuwe eisen aan wonen voor senioren. 

Uit de onderzoeken kwamen diverse knelpunten naar voren. Bijvoorbeeld: het verwarmingssysteem gaat steeds vaker kapot en zou eigenlijk vervangen moeten worden. De woningen zijn slecht geïsoleerd, waardoor er veel energie verloren gaat en de energiekosten voor bewoners hoog zijn. De kamertemperatuur kan niet goed geregeld worden en stopcontacten en lichtknopjes zitten op onhandige plekken. Deuropeningen zijn eigenlijk te smal voor rolstoelen en scootmobielen. Bewoners hebben een gevoel van onveiligheid doordat de gebouwen vrij toegankelijk zijn en er weinig goede vluchtmogelijkheden zijn in geval van nood.

Video-deurbel

Volgens de stuurgroep zal een grondige renovatie - die een grote investering vraagt - niet alle problemen oplossen. “Daarom is het niet langer verantwoord om het huidige Almenum nog langer te behouden.” Nieuwbouw is volgens de stuurgroep een harde boodschap voor veel van de huidige bewoners: het betekent dat ze (twee keer) moeten verhuizen. “Daar zit niemand op te wachten. Maar het kan niet anders.”

Hoewel er nog geen concrete bouwplannen zijn, staat wel vast dat de woningen twee slaapkamers krijgen, waarvan er een als hobby- of opslagruimte gebruikt kan worden. Alle woningen krijgen een inpandige berging waar een scootmobiel geparkeerd kan worden. Een tweede toilet is standaard in alle woningen, evenals een video-deurbel.

De woningen worden gasloos en krijgen vloerverwarming. Gangen en galerijen zijn niet vrij toegankelijk voor buitenstaanders. De appartementen die niet op de begane grond zitten, krijgen allemaal een eigen balkon. Er komen voldoende parkeerplaatsen voor auto’s; bij voorkeur dicht bij de woning. Het is nog niet zeker welke diensten en voorzieningen onderdak krijgen in het nieuwe Almenum. Dit jaar wordt er met alle partijen gesproken over bijvoorbeeld een winkel en een restaurant.

Huurtoeslag

De huur van de woningen bedraagt maximaal € 619 (exclusief servicekosten) en blijft daardoor onder de grens voor huurtoeslag.

Voordat de nieuwe huurwoningen aan het Van Harinxmakanaal staan, is er nog een lange weg te gaan. Eerst wordt er een stedenbouwkundig plan gemaakt. Dit is de ‘plattegrond’ van een nieuw Almenum, waar gebouwen, parkeerplaatsen, groen, wegen en paden een plek krijgen. Dit stedenbouwkundige plan krijgt vorm met inspraak van bewoners, omwonenden en toekomstige bewoners.

Daarna gaat een architect de gebouwen ontwerpen. Het is de bedoeling om da plan in het voorjaar/zomer van volgende jaar vast te stellen. De gemeente Harlingen moet nog een nieuw bestemmingsplan opstellen, en naar verwachting is dat voor eind 2021 klaar.

Daarna kan de Bouwvereniging een route uitstippelen voor een bouwbedrijf, en volgt de aanbesteding. Het is dan halverwege 2022 en naar verwachting begint de bouw na de zomer van dat jaar. In totaal worden er 162 woningen gesloopt; er komen minimaal 130 nieuwe woningen.

Bewoners die in Almenum willen blijven wonen, kunnen gebruikmaken van een wisselwoning op het terrein. “Dat is een hele puzzel maar
de Bouwvereniging heeft veel ervaring met dit soort van processen”, meldt ze in de brochure. Bewoners hebben recht op een verhuisvergoeding, of kunnen gebruikmaken van een verhuis- en ontzorgservice van de Bouwvereniging.

De brochure en de video staan op www.debouwvereniging.nl/ik-zoek/toekomst-almenum.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda