Nieuws

Winkels op zondag langer open

HARLINGEN – Als de gemeenteraad volgende maand akkoord gaat, kunnen winkels in Harlingen op zondag langer open. Nu mogen ze pas om 12.00 uur open, en naar verwachting wordt dat verruimd: vanaf 9.00 (tot 18.00 uur). Daarnaast moeten er ruimere openingstijden komen op feestdagen.

Het raadsvoorstel ‘Verruiming winkeltijden’ komt op verzoek van Harlinger supermarkten. Ze willen eerder open op zondag; er zouden toeristen zijn die hun ontbijt op zondag in Súdwest-Fryslân halen.

Daarnaast heeft de Spar Express, in het vorige week van Texaco naar Esso omgebouwde tankstation aan de Kanaalweg, een voorsprong op de supermarkten. Deze winkel mag volgens een landelijke uitzondering voor tankstations om 9.00 uur al open.

Verder willen de supermarkten meer service aan de inwoners van Harlingen en omgeving bieden. Om concurrentievervalsing te voorkomen, geldt de vrijstelling niet alleen voor supermarkten, maar voor alle winkels. Mocht er op zondag een cruiseschip in de haven liggen, dan kunnen de winkels daar op inspringen, stelt het college van B en W in het raadsvoorstel.

Het college kan volgens het raadsvoorstel ontheffing verlenen voor ruimere openingstijden op feestdagen als goede vrijdag en kerstavond, waar nu nog een verbod voor geldt. Het verbod voor 4 mei na 19.00 (dodenherdenking) blijft staan wegens principiële bewaren.

|Doorsturen