Nieuws

Winamer Belang waarschuwt voor Groninger toestanden in Harlingen

HARLINGEN - Rinze Post, voorzitter van Winamer Belang, waarschuwt provincie Fryslân en gemeente Harlingen in een open brief voor schade aan de omgeving, door zoutwinning bij Harlingen en onder het wad. Hij verwijst daarbij naar zoutwinning bij Veendam door Nedmag, waarbij dieselolie en pekelwater zijn weggelekt, nadat er een scheur in de zoutholte ontstond.

“Nu in ons gebied twee cavernes zijn ingestort en Frisia na 20 jaar ervaring nog bezig is met  xperimenten, is dit voor ons reden om deze informatie te verzamelen en te delen”, schrijft Post. Nedmag mag van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) geen nieuwe zoutputten slaan in Veendam. “Via de NOM zijn de drie noordelijke provincies medeaandeelhouder van Nedmag”, schrijft Post in zijn brief. “Hoe onafhankelijk zijn deze provincies nu nog en wat zijn de risico’s in de toekomst?” Post merkt op dat de daling van de bodem tussen Wijnaldum en Franeker vijf keer zoveel is als in Groningen.

Winamer Belang hamert op een goed meetsysteem voor de gevolgen van extra zoutwinning, en een goede schaderegeling. “Het is toch te gek voor woorden dat men in Harlingen reeds twee jaar  bezig is, om  tot een duidelijk verantwoorde regeling voor burgers te komen?” schrijft Winamer Belang.  “Wij, als Winamer Belang, dienen voor het eind van het jaar 2018 een voorlopige claim in bij de provincie Fryslân en de gemeente  Harlingen.”

Frisia Zout wil de zoutwinning bij Tzummarum verruimen, maar volgens Staatstoezicht op de Mijnen is het risico te groot; de bodem zou na afloop van de zoutwinning te ver kunnen dalen. In een artikel van het Friesch Dagblad meldt de technisch directeur van Frisia dat het meevalt met die daling. Hij meldt tevens dat de situatie bij Nedmag niet te vergelijken is met de Harlinger Zoutfabriek aangezien zout, bodem en diepte anders zijn.

|Doorsturen

BuienradarAgenda