Nieuws

Wijkschouw binnenstad zuid

‘Binnenstad zuid’ was afgelopen maandag aan de beurt voor een wijkschouw. Die ging rond half vijf op de hoek Heiligeweg/Spekmarkt van start, en onder andere naar de kortste straat van Harlingen, met de langste naam.

Door Ubbo Posthuma

Vlnr teamleider Peter van der Veen, Milka van der Heide, mevrouw Van Wier, Dick van Zanten, Jan Nagel, Ron Leen en Edwin Helvrich (PvdA), Ankie Hoendervoogt (HOOP), wijk-/dorpen coördinator Adry Attema-Dijkstra en Ida Soolsma (Harlinger Belang). (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Volgens mevrouw Van Wier wordt er in de Brouwerstraat en Spekmarkt veel te hard gereden. Alsof ze het over de duvel had: op hetzelfde moment scheurde een automobilist met flinke snelheid langs. “Kiek daar hef je weer sun idioot”, liet mevrouw weten. Snelheid blijft een probleem in veel wijken.

 

Een bewoner van de Lanen liet weten dat vrachtwagens de bocht vanaf de Spekmarkt naar de Lanen maar moeilijk kunnen nemen. Op de hoek is een parkeerplek die de vrachtauto’s in de weg zit. Ook is er volgens haar een ‘parkeeroorlog’ gaande. Er blijken te weinig parkeerplaatsen te zijn. Er staan regelmatig werkbusjes van mensen die naar de Voorstraat gaan. Ida Soolsma liet weten dat wethouder Boon bezig is met een verkeersplan voor het centrum.

Verder een opmerking over de vele verkeersborden op de hoek Simon Stijlstraat/Lanen. Volgens teamleider Peter van der Veen is er vorig jaar een opruimactie geweest en zijn veel overbodige borden verwijderd. “We kunnen nu eenmaal niet alle borden weghalen.”

 

Een invalideplek voor de kerk baart iemand  zorgen. Taxi’s die kerkgangers brengen of halen, kunnen hier niet staan, aangezien er heel vaak iemand staat. Wijkagent Nagel liet weten dat iemand met een invalidekaart het recht heeft om hier te parkeren. 

Volgens sommige bewoners is er geluidsoverlast van de horeca. Hier zal de afdeling milieu naar gaan kijken. De prullenbakken aan de Lanen zullen voorzien worden van de bekende rode poepzakjes. Die zijn er nu niet. Boomwortels kunnen gevaar voor voetgangers opleveren. Bij sommige bomen is dit al verholpen. Mogelijk komt er in de Vijverstraat een lantaarnpaal bij. Nu zijn het er (maar) twee. Met name voor de dames geeft dit een onveilig gevoel.

 

In de kortste straat van Harlingen met de langste naam, te weten Herenknechtenkamerstraat, wonen geen mensen meer. Hondenuitlaters laten hier de trouwe viervoeters hun behoefte doen, zonder dit op te ruimen. Een kwestie van fatsoen.

Kuilen op het trottoir nabij Noorderhaven 74 worden aangepakt. De schermen van een terras zouden weggehaald kunnen worden nu het seizoen ten einde is. Automobilisten die vanaf de Leeuwenbrug de Rommelhaven willen oprijden, schrikken van de weerspiegeling van hun eigen autolichten en denken dat er van rechts een auto komt. Plotseling remmen kan een gevaar vormen voor het achterliggend verkeer.

 

Er werd dit jaar een snelheidsmeting op de Rommelhaven gehouden. Omdat 85 procent zich aan de toegestane snelheid heeft gehouden, heeft dit verder geen prioriteit. Overigens werden in de vorige wijkschouw 21 punten aangedragen, waarvan 80 procent kon worden opgepakt. 

Fietsers hebben het bijzonder moeilijk op het kruispunt Voorstraat/Simon Stijlstraat/Sint Jacobstraat. Het is een heel druk kruispunt en iedereen rijdt door elkaar heen. Hier is weinig tegen te doen. Ook werd er geklaagd over automobilisten die soms met grote snelheid komend vanaf het Zuiderplein de Hofstraat inschieten. Onderzocht zal worden of er andere ‘wegen naar Rome leiden’. 

 

Na ongeveer een uur kon Adry Attema-Dijkstra de aanwezigen bedanken voor hun inbreng en wenste iedereen wel thuis. Volgende week is voorlopig de laatste wijkschouw van dit jaar, in Groot Ropens.

 

|Doorsturen