Nieuws

Waddenfonds investeert in Harlinger huidverzorgingsproducten

Het Waddenfonds steekt € 240.000 in vijf projecten die de lokale gemeenschap en de leefbaarheid daarvan versterken. Het betreft haalbaarheidsonderzoeken naar een ‘Waddenlijn’ van huidverzorgingsproducten, waarbij Harlingers zijn betrokken. Verder de realisering van een dorpshuis in Oosternieland, een Elfstedenkunstwerk in Tjerkwerd, een promotiecampagne voor lokale producten van Texel en een muziekspektakel bij de opening van de Afsluitdijk.

Bij al deze initiatieven werken inwoners met elkaar samen. De projecten vallen onder het Budget Lokale Innovaties (BLI) van het Waddenfonds, waarbij kleinschalige, vernieuwende lokale plannen in het Waddengebied subsidie kunnen aanvragen.

Huidverzorgingsproducten

Een innovatief project onderzoekt of er een duurzame ‘Waddenlijn’ van huidverzorgingsproducten kan worden opgezet. In het Waddengebied groeien zowel op land als in zee ‘Wadplantjes’ die mogelijk actieve bestanddelen bevatten die goed zijn voor de huid. Onderzocht wordt of die kunnen worden verwerkt tot biologische en duurzame huidverzorgingsproducten. De gemeente Harlingen, de Waddenvereniging, Staatsbosbeheer en diverse lokale bewoners, onder wie ondernemers, werken in dit project samen. Het totale project is begroot op € 133.025.  Het Waddenfond stelt hiervoor €50.000 subsidie beschikbaar.

Texelse specialiteiten

Duurzame Texelse producten bekender maken en hun afzet vergroten, is de gedachte achter het project ‘Texel meer dan de som der delen’. Een promotiecampagne op de landelijke televisie vertelt het verhaal van de Texelse specialiteiten. Verder worden een online platform en een distributiekanaal opgezet voor de eilander producten. Omdat de producenten voor veel arbeidsplaatsen zorgen, kan dit project leiden tot meer werkgelegenheid. Verder versterkt het de samenwerking tussen de kleine en grote ondernemers. Voor het behoud van het Texelse landschap is vooral de kleinere landbouw van groot belang. De projectkosten zijn €200.000 waarvan het Waddenfonds €50.000 subsidieert.

Elfstedenkunstwerk

Bij het Friese dorp Tjerkwerd verrijst een kunstwerk dat verleden en toekomst van de Elfstedentocht symboliseert. Het dorp ligt exact op de helft van de monsterroute. Er komen veertien silhouetten van toeschouwers en één van Elfstedenrijder W.A. van Buren. Dat was de naam waaronder de toenmalige kroonprins Willem-Alexander in 1986 de schaatsmarathon uitreed. Het ‘landmark’ krijgt ook een zestiende silhouet, dat het verlangen naar een nieuwe editie verbeeldt. Dit bestaat uit een vader met op zijn schouder een ‘famke’. Het kunstwerk moet een ‘landmark’ worden. De kosten ervan bedragen € 146.000. Het Waddenfonds draagt hieraan € 50.000 bij.

Muziekspektakel

Flarden2025 moet een uniek muziekspektakel worden tijdens de opening van De Nieuwe Afsluitdijk. Dit project onderzoekt de praktische en financiële haalbaarheid ervan. Het plan is om muziekverenigingen in het Friese Waddengebied te laten samenwerken en nieuwe doelgroepen (bijvoorbeeld jeugd en gepensioneerden) en een nieuw publiek aan te boren. Een en ander leidt tot meer vitaliteit bij deze verenigingen. Het onderzoek kost € 78.500 en het Waddenfonds draagt daaraan € 39.250 bij.

Dorpshuis

Tot nog toe was er geen centrale ontmoetingsplek in het Noord-Groningse Oosternieland. Die komt er nu wel, want de bewoners willen een dorpshuis openen, waar ook plaats is voor diverse activiteiten. Ontmoeting, participatie en samenwerking worden door dit dorpshuis vergroot. Bovendien draagt het bij aan de versterking van de leefbaarheid in Oosternieland en omgeving. Van de totale kosten voor het dorpshuis van € 225.000 neemt het Waddenfonds € 50.000 voor zijn rekening.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda