Nieuws

Vergeet die saaie sit-ups! Train je buikspieren met pilates

Het is voor veel mensen een van de belangrijkste redenen om aan sport te doen. Om te voorkomen dat er langzamerhand een buikje begint te groeien, of om dat vervloekte buikje weer weg te werken. Daarvoor zwoegen velen in de apparaten bij de sportschool of rennen ze zich het schompes op de loopband. Helemaal niks mis mee natuurlijk! Maar als je echt een goede core training wilt moet je pilates proberen.

De P van Pilates en Powerhouse

Pilates is net als yoga (er zijn verschillende soorten yoga) een bewegingsvorm die bedoeld is om je houding, coördinatie, balans en flexibiliteit te verbeteren, je kracht te vergroten en te leren hoe je kunt focussen op je ademhaling. Het werd ontwikkeld door Joseph Pilates die ervan overtuigd was dat al onze bewegingen vanuit een centraal punt in ons lichaam komen, namelijk vanuit de kern (of in hip Engels ‘core’). Pilates is er dan ook met name op gefocust om deze kern te trainen, met als achterliggende gedachte dat dit uiteindelijk voor een gezonder en sterker lijf zorgt. Deze kern wordt binnen pilates je powerhouse genoemd en bestaat uit de buikspieren, de bekkenbodemspier en de rugspieren. 

De voordelen van pilates

Of je nu pilates voor beginners gaat doen of direct instapt in een variant voor gevorderden, het beoefenen van pilates brengt nogal een lijst van voordelen met zich mee. Het zijn er wat te veel om in dit korte artikel uitgebreid uiteen te zetten, maar er zijn er toch een paar die we je niet willen onthouden. Zo is uit onderzoek gebleken dat mensen die pilates doen niet alleen sterkere buikspieren en een strakkere buik krijgen, maar ook dat zij een betere nachtrust hebben, minder stress ervaren, een betere weerstand hebben en minder last hebben van depressieve klachten.  Dat lijken ons al meer dan genoeg redenen om je yogamatje uit te rollen voor een fijne pilates sessie. 

Past pilates bij mij?

Net als yoga is pilates geschikt voor iedereen. Of je nu jong bent of oud, man of vrouw. Het is wel belangrijk dat je over enige kracht en evenwichtsgevoel beschikt zodat je de houdingen gemakkelijk kunt volhouden. Pilates is met name passend voor mensen die wel wat extra kracht in hun powerhouse kunnen gebruiken. Dat geldt bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen (die nog fit genoeg zijn om sportief bezig te zijn). Maar ook voor vrouwen die na de zwangerschap en bevalling hun core opnieuw krachtig willen maken. Ook wordt pilates vaak ingezet voor mensen die last hebben van hun rug, nek of schouders, of die problemen hebben met hun houding of gewrichten. Zo klinkt het misschien een beetje alsof pilates een makkie is, maar vergis je niet! Met name in een pilates les voor gevorderden zal het zweet je al snel over je lijf stromen terwijl je spieren trillend in positie proberen te blijven. Een flinke portie spierpijn na een goede pilatesles is dan ook niet ongebruikelijk. Met name als je net bent begonnen.

Dit artikel wordt je aangeboden door Yogashop. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

 

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda