Nieuws

Tall Ships Races Harlingen 2022: verZORGde rondvaarten

Donderdag 14 juli 2022 verschijnen aan de horizon van de Waddenzee voor de derde keer tallships onderweg naar Harlingen. Zuiderpier, Noorderpier en de omgeving Willemshaven zullen tijdens de ‘Sail-in’ weer zwart zien van de toeschouwers. Vrijdag en zaterdag liggen de schepen aan de kaden en flaneren Harlingers en bezoekers van heinde en verre vol bewondering over havens en kades van onze stad. Echter, niet iedereen is in de gelegenheid om daar in dezelfde mate van te genieten. Voor bijvoorbeeld mensen op hoge leeftijd, mensen met een handicap of ander ongemak zal dat moeilijk of onmogelijk zijn.

Door Paul H.M. Scheffer

Een rondvaart tijdens de Tall Ships Races in 2018. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

In 2018 organiseerde Lions Club Franeker Harlingen voor hen vijf rondvaarten aan boord van het Harlinger motorschip Regina Andrea. Dat gebeurde met medewerking van Lions Club Tjerk Hiddes en Rotary Harlingen.

Het bleek een groot succes; meer dan 500 gasten hebben genoten van een tocht van anderhalf uur tussen de gepavoiseerde (versierde) tallships. Het was gelukkig stralend weer, dus iedereen zat aan dek en de dankbaarheid van de passagiers na afloop was groot. Met name die dankbaarheid bracht de serviceclubs tot een gezamenlijk ‘dat doen we een volgende keer weer!’ Het initiatief was ook de Internationale Organisatie STI niet ontgaan en bleek veel waardering te oogsten.

Medio 2021 begon Lions Club Franeker Harlingen aan de voorbereiding van ZORGvaren 2022.  De afspraken voor het schip zijn rond en de familie Tot helpt enthousiast mee in de voorbereiding. De club rekent weer op collegiale assistentie van de andere serviceclubs.

Want! Op vrijdag 15 juli al om half tien gaan bij de Regina Andrea voor de eerste maal de trossen los om met gasten de eerste rondvaart te maken. Het programma is nog niet definitief, maar de planning is dat vrijdag 15 en zaterdag 16 juli op beide dagen 4 rondvaarten met 2 uur interval gemaakt kunnen worden.

De Lions zetten zich in om het de gasten maximaal naar de zin te maken. Het verzoek aan de zorginstellingen is dan ook hun medewerking te verlenen om iedereen die hiervoor in aanmerking kan komen aan te melden of zich te laten aanmelden.

De rondvaart en het natje en droogje voor de gasten worden geheel kosteloos verzorgd. Hiervoor wordt wel de hulp gevraagd van de zorginstellingen door eigen catering mee te brengen, dan wel een kleine bijdrage in pecunia, waarin hopelijk ook wat extra voor de muziek. Aan boord van een aantal rondvaarten zal het optreden van Griet Wiersma de gezelligheid zeker verhogen. Gasten of instellingen moeten zelf zorgdragen voor het vervoer naar de vertreklocatie. Welke terminal voor instappen zal worden gebruikt wordt tijdig bekendgemaakt. Eenmaal aangekomen op de terminal zullen vrijwilligers ervoor zorgen dat passagiers veilig aan boord komen. De zorginstellingen dienen te voorzien in eventuele zorg of begeleiding tijdens de rondvaart.

Ziet er mooi uit, zo’n ZORG-programma, nou? Maar het is slechts te realiseren door steun zoals subsidie en sponsoring. Daarom wordt op zaterdag afgesloten met een speciale avondrondvaart om al die sponsoren en steunpilaren, maar zeker ook de vrijwilligers van die dag, te bedanken. 

Aanmelden of nadere informatie: verzorgderondvaarten@lions-fh.nl.

|Doorsturen

BuienradarAgenda