Nieuws

Structurele steun van boeren voor de voedselbank

voedselbank uit landelijke bronnen ook partijen chips en chocola. En zoiets is natuurlijk best lekker. Maar bij een goed pakket gaat het in de eerste plaats om basisproducten zoals brood, groente, zuivel, vlees en pasta. En daar horen ook aardappelen en uien bij. De voedselbank is er dan ook best blij mee dat hier in Noordwest Friesland verschillende boeren regelmatig deze landbouwproducten doneren.

Vrijwilligers maken porties aardappelen en uien.

De initiatiefnemers van de Helpende Hand deden in september 2006 middels de krant aan boeren in de omgeving een oproep om steun. Dat leidde onmiddellijk tot de donatie van anderhalve ton uien die destijds op het punt stonden anders weer over het land uitgereden te worden. Maar sindsdien weten de boeren de voedselbank ook te vinden als de prijzen goed zijn en is er een gestage stroom van producten die bij de voedselbank terecht gekomen. Vaak is dat seizoensgerelateerd, maar het grootste deel van het jaar worden er wel aardappelen en uien aangeboden.

Tot voor kort was de toevoer vaak provisorisch. Maar sinds enkele maanden is er wat meer systeem in gekomen. Een heel aantal boeren heeft nu te kennen gegeven aan coördinator Jan van der Schaar uit Tzummarum, dat zij bereid zijn de voedselbank eens per jaar te steunen. Van der Schaar draagt nu zorg voor een goede verdeling tussen de aanbieders en een regelmatige aanvoer.

Vanwege de regels van de Voedsel- en Waren Autoriteit mogen de aardappelen niet op de voedselbanklocatie in Harlingen geportioneerd worden. Maar houthandel Steenstra uit Oosterbierum heeft een gastvrij onderdak geboden aan de vrijwilligers, waar de voedselbank zeer mee is ingenomen. Zodoende komen nu de vrijwilligers om de twee weken naar Oosterbierum om de aangevoerde aardappelen in zakjes te verpakken. Daarna worden ze naar de uitdeelpunten in Harlingen, Franeker en Sint Annaparochie vervoerd en vinden de aardappelen hun weg naar de voedselbankklanten die er zeer mee zijn geholpen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda