Nieuws

Strengere handhaving coronamaatregelen (voor jong en oud)

HARLINGEN – Politie en boa’s in Harlingen zullen strenger optreden tegen mensen die zich niet aan de coronamaatregelen houden. “De tijd van eindeloos waarschuwen is zo langzamerhand voorbij”, zei burgmeester Roel Sluiter vorige week donderdag tijdens de raadsvergadering.

“De redelijkheid wordt daarbij niet uit het oog verloren”, aldus Sluiter. “Het is wel de bedoeling dat we bezig blijven om samen dat virus te verslaan.” Als voorbeeld van strengere handhaving noemde Sluiter de vroegtijdige sluiting van Ierse pub The Shamrock Harlingen, aan de Grote Bredeplaats. “Hier was al eerder gewaarschuwd en doorpakken leek hier toch op z’n plaats. En we zullen ook nauwlettend op die gelegenheid gaan toezien als straks de horeca weer open mag.”

Ook jongeren die uit verveling zorgen voor overlast, worden aangepakt, zei Sluiter. Er zijn namen genoteerd, brieven naar ouders verstuurd. “Zo nodig wordt ook met die ouders gesproken. En bij een tweede waarschuwing worden jongeren bekeurd.”

Stephanie Geurtz (GroenLinks) vond het jammer dat de burgemeester het met name over jongeren had. “Waar ik me het meest aan stoor is juist het gedrag van volwassenen en ouderen.”

Sluiter zei dat hij niet de nadruk op jongeren wilde leggen: “Het gaat om iedereen, om de hele breedte van de samenleving.” Tjepke van der Pol (D66) merkte op dat het bij de jeugd gaat om een relatief kleine groep die voor narigheid zorgt. Burgmeester Sluiter maakte vorige week een videoboodschap voor de inwoners van de gemeente Harlingen. Van der Pol stelde voor om ook social media in te zetten, om de jeugd te bereiken.

Mondkapjes

Bartele Boersma (PvdA) vroeg of het college van B en W gratis mondkapjes beschikbaar gaat stellen aan minima, als het dragen van een mondkapje verplicht wordt. Wethouder Paul Schoute zei dat mensen ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. “We hoeven niet alles te doen.” Daarnaast zijn er al voorzieningen zoals het Gebiedsteam en de bijzondere bijstand, zei Schoute. Mocht er een mondkapjesplicht komen, dan wil de wethouder kijken of deze voorzieningen voldoen.

Coronacijfers

Het coronacijfer van Harlingen stijgt nog steeds. Volgens het RIVM waren er de afgelopen week in Harlingen 15 nieuwe coronabesmettingen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda