Nieuws

‘Skjin Wetter’ voor Jonge Seun heel normaal

Afgelopen zaterdag deed het Harlinger zonnepontje de Jonge Seun mee aan de actie Skjin Wetter. Daarbij was het de bedoeling om zo veel mogelijk rommel en troep uit de grachten, kanalen en havens van Harlingen op te vissen.

De opbrengst van een aantal dagen varen (en vissen).

Na afloop van de actie werd van alle deelnemers de ‘opbrengst’ gewogen. Het leverde een container vol rommel op. Vooral het grote aantal fietsen dat werd opgevist trok de aandacht. Ook de schippers van de Jonge Seun meldden zich na afloop bij de weegschaal.

 

Tot verbazing van de medewerkers bleek, dat men slechts een paar plastic flesjes en zakken kwam brengen. Een mislukte actie dus? Nee, want wat is geval. Tijdens de dagelijkse vaartochten door de Willemshaven vissen de schippers altijd alle rommel  die men ziet drijven uit het water. Men heeft daar een speciaal schepnet voor aan boord. Het feit dat men zaterdag bijna niets kon afleveren is dus eigenlijk een bewijs dat de schippers het heel goed doen: zij  leveren een  belangrijke bijdrage aan een haven zonder rommel.

 

Rommel in de haven resulteerde aan het begin van het seizoen zelfs  in een vastgelopen motor. Een stuk visnet kwam vast te zitten in de roerpropellor  en dat zorgde er voor dat de motor vastliep en onherstelbaar beschadigd raakte. Een grote schadepost voor de Jonge Seun. Gelukkig bleef het bij die ene keer.

 

Overigens is de Jonge Seun inmiddels gestopt met haar activiteiten in de haven. De herfstige weersomstandigheden in combinatie met het vrijwel ontbreken van passagiers is daar de reden voor. Binnenkort wordt het pontje bij jachtwerf  Atlantic op de wal gezet. Tijdens de winterperiode  wordt door een aantal vrijwilligers onderhoud gepleegd. Naar verwachting komt de Jonge Seun in april weer in de vaart.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda