Nieuws

RSH weer in de lucht uit nieuwe studio

“Wanneer gaan jumme weer uutsende?” Die vraag is de afgelopen maanden vaak gesteld aan de meer dan 50 vrijwilligers van RSH. Zaterdagmorgen om 11.00 uur is het zo ver. Dan worden de uitzendingen - na veel technische tegenslagen - weer met volledige mankracht herstart.

Tjerk de Boer en Jan Kroese in de nieuwe studio van Radio Stad Harlingen. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Deze zomer verhuisde de zender vanuit de voormalige kleuterschool Kwetternest naar gebouw Nieuw Zuid. De technici van RSH hebben tijdens de lange warme zomer het zwaar voor de kiezen gehad. 

Hoofdtechnicus Tjerk de Boer somt de problemen op: defecte stereocoder van de tijdelijk opgestelde zender; twee automatiseringscomputers gaven de geest; mengpaneel defect; pre-amplifier voor hoofdtelefoons kapot; hoofdzender aan gort. Tjerk de Boer kreeg het met Jan Kroese allemaal weer voor elkaar. Jan werd op voorstel van Tjerk zelfs benoemd tot assistent-hoofdtechnicus!

 

En toen al die techniek weer aan de praat was, moesten alle technici ook nog op cursus om de nieuwe software van de studio te leren bedienen. Kortom, er verstreken maanden voordat het zaterdag aanstaande echt gaat gebeuren: Eindelijk uitzenden!

 

De oude vertrouwde radio blijft – ondanks eerdere fusieplannen – gewoon zelfstandig! Eigenlijk net zo eigenwijs/verstandig als wij als stad. Ook RSH kiest er voor om zelfstandig verder te gaan. Als officieel erkende publieke lokale omroep eist de Mediawet een breed ‘lokaal toereikend media-aanbod’. Dat betekent in de praktijk van RSH uitbreiding van de platforms. Internet op alle fronten zal Radio Stad Harlingen transformeren naar Omroep RSH. Studenten van de NHL werken op dit moment aan vormgeving van nieuwe media voor RSH. Vanaf januari moet deze nieuwe koers zichtbaar zijn.

 

Als officiële publieke lokale omroep wordt RSH gesubsidieerd door de landelijke overheid. Deze subsidie van een kleine € 10.000 wordt jaarlijks via de gemeente uitbetaald. Iedereen bij RSH werkt onbetaald als vrijwilliger. De subsidie gaat volledig op aan huur en inrichting van de studioruimte, vergoedingen aan Buma-Stemra, toezichtkosten van het Commissariaat voor de Media en vervanging van apparatuur.

Extra inkomsten krijgt Radio Stad Harlingen dankzij honderden donateurs, die elk jaar een bedrag storten op de bankrekening van de omroep. Adverteerders leveren ook een financiële bijdrage. Een van de grootste inkomstenbronnen is de jaarlijkse RSH Bingo in Trebol. Honderden Harlingers komen vanavond om 20.00 uur weer naar de Skouburg voor de prachtige prijzen, maar vooral ook voor de gezelligheid.

|Doorsturen