Nieuws

Radiolichtschip rondt project af dankzij subsidie

In 2020 heeft de stichting Vrienden van het Lichtschip een subsidie ontvangen van de provincie Fryslân in het kader van het ‘Iepen Mienskipfûns’. De subsidie was bedoeld ter ondersteuning van de restauratie en instandhouding van het maritieme erfgoed in het algemeen en in het bijzonder het herplaatsen van een aantal belangrijke onderdelen die in de loop der jaren waren verdwenen.

Dat viel nog niet mee, omdat als gevolg van de corona-beperkingen de slagkracht behoorlijk was beperkt. Lange periodes konden slechts 1 of 2 mensen aan boord worden toegelaten. Maar het project is geslaagd. Op het bovendek is een luiken-kast die ooit is verwijderd in staal nagebouwd en teruggeplaatst. Daarmee is een stuk originaliteit aan het schip toegevoegd en de veiligheid verbeterd. De waterdichte schotten die een schip zeewaardig maken doordat er verschillende waterdichte compartimenten ontstaan, zijn in de jaren 90 door de vorige eigenaar gesloopt om de effectieve binnenruimte te vergroten. Dankzij de subsidie is een van de verdwenen schotten, inclusief de spanten waar het schot zijn sterkte aan dankt, herplaatst. In het schot is een waterdichte deur geplaatst zodat de nooduitgang ook is veiliggesteld. 

Het ‘in de vaart’ houden van het schip kost naast veel geld ook veel tijd. Een groep vrijwilligers is wekelijks bezig met werkzaamheden om het schip in uitstekende conditie te houden terwijl anderen hun talenten inzetten om te proberen de steun binnen te halen die nodig is om de kosten te dekken, zoals de subsidie van de provincie Fryslân.

De stichting Vrienden van het Lichtschip is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers en roept belangstellenden op om contact op te nemen. Ook als u de stichting wilt ondersteunen wordt u van harte uitgenodigd om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. U kunt ook donatie doen via de website, waar tevens meer informatie te vinden is: www.radiolichtschip.nl. U kunt contact opnemen door een e-mail te sturen aan lichtschip@home.nl of bel met Martin Goedhart (0517-341931).

|Doorsturen

BuienradarAgenda