Nieuws

Psoriasis kan naar vervelende fysieke klachten ook veel psychisch leed veroorzaken

Een huidziekte kan een vergaande impact hebben op iemands kwaliteit van leven. In Nederland zijn ruim twee miljoen mensen met een huid- of haaraandoening, waarvan eczeem en psoriasis de twee meest voorkomende huidziektes zijn. Psoriasis is een chronische aandoening waarbij de huid gaat schilferen. De ontstekingen kunnen zich rap uitbreiden. 

 

Wat is psoriasis?

Psoriasis is te herkennen aan rode vlekjes op de huid. Vaak komt het voor op plekken waar langdurig druk op de huid wordt uitgeoefend, zoals de knokkels, knieën en ellebogen. De vlakjes gaan later schilferen en kunnen soms jeuk veroorzaken. De huidziekte berust onder andere op een falende energieproductie in de huidcellen. Er wordt een noodverbrandingssysteem ingeschakeld ter compensatie, waardoor cellen worden beschadigd. Dit is een ontstekingsreactie die zich als een soort heidebrand kan uitbreiden over grote delen van het lichaam. 

 

De oorzaak is nog niet helemaal bekend. Wel is zeker dat de aanleg tot het krijgen van psoriasis erfelijk is. Daarnaast spelen andere factoren een rol. Voor een deel zijn deze nog onbekend. Uitlokkende factoren kunnen onder andere psychische stress, hormonale factoren, infectieziekten, alcohol en medicijnen zijn. 

 

Sociale functie

De huid heeft een beschermende functie en zorgt voor een efficiënte barrière om te voorkomen dat we uitdrogen. De huid is dan ook essentieel voor ons bestaan en het is ons grootste orgaan. Daarnaast heeft de huid een sociale functie doordat dit het eerste is dat een ander van je ziet. Om deze reden hebben afwijkingen aan de huid dan ook een grote invloed op het geestelijk welzijn.

 

De mate waarin mensen last hebben van psoriasis verschilt heel erg. Sommige mensen hebben kleine plekjes op plaatsen op het lichaam waar het niet snel opvalt, waardoor ze hier zowel fysiek als psychologisch weinig last van hebben. Anderen zitten helemaal onder de schilferende plekken en weten niet meer wat ze hier mee aan moeten. Dan zijn er nog mensen die gewend zijn om te leven met de huidaandoening, waardoor het ze eigenlijk niet zo erg deert. 

 

Huidverzorging bij psoriasis

De psoriasis huid is zeer gevoelig en droog. Experts in huid- en haarverzorging van het kennisplatform ALLABOUTHER raden dan ook aan om contact met water zo kort mogelijk te houden. Water droogt de huid namelijk uit. Een hydraterende en vettige crème houdt de huid zo soepel mogelijk. Door eerst zoveel mogelijk schilfers te verwijderen voor het aanbrengen wordt de crème optimaal opgenomen door de huid. 

 

Depressies door ontstekingscellen

Patiënten die aangeven psychisch erg te lijden onder psoriasis hebben vaker last van depressies. De oorzaak hiervan is tweeledig. Zo komt dit in eerste instantie door de impact van wat de huid aan de buitenwereld laat zien. Daarnaast speelt er ook nog wat anders. Wanneer er te veel ontstekingscellen en stoffen in de huid aanwezig zijn, kunnen deze door het lichaam gaan circuleren. Deze kunnen dan een effect hebben op de bloedvatwand. Bij patiënten met ernstige psoriasis kan dit resulteren in een verhoogd risico op ernstiger aandoeningen, zoals bijvoorbeeld een hartinfarct. Daarnaast bestaat het vermoeden dat al die ontstekingen effect kunnen hebben op de hersenen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda