Nieuws

Prominente plek voor het Witte Anjer Perkje

De gemeente Harlingen gaat het ‘Witte Anjer Perkje’, dat nu nog een plekje heeft op de Algemene Begraafplaats, een prominentere plek in Harlingen geven. Dit gebeurt op initiatief van het CDA, met steun van alle andere raadsfracties. Daarnaast is er gevraagd om een informatiebord te plaatsen met uitleg over de betekenis van het symbool van de witte anjer en veteranen.

Witte anjers zijn het symbool voor erkenning en waardering van veteranen. Het Witte Anjer Perkje, dat in de weken voorafgaand aan Nederlandse Veteranendag bloeit, is een initiatief van het Nationaal Comité Veterandag, dat elk jaar de Nederlandse Veteranendag in Den Haag organiseert op de laatste zaterdag van juni. Samen met verschillende veteranenambassadeurs doen zij de oproep om in elke Nederlandse gemeente een Witte Anjer Perkje aan te planten. Zo zijn ze al gerealiseerd in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leeuwarden. In Harlingen is er al een perkje op de Algemene Begraafplaats.

“Onze veteranen hebben hun leven vaak op het spel gezet voor onze vrijheid”, zegt CDA-fractievoorzitter Hendrik Sijtsma. Daar zijn zij terecht trots op en wij natuurlijk ook. Met een Witte Anjer Perkje laten we aan onze lokale veteranen onze dankbaarheid en waardering zien.”

Op dit moment kent Nederland circa 110.000 veteranen. Vrouwen en mannen die overal rond de wereld in oorlogsgebieden actief zijn geweest. Van Joegoslavië tot Nieuw-Guinea en van Afghanistan tot Congo. Ook in onze gemeente wonen mensen die tot deze groep behoren. “Veel mensen weten niet wie er veteraan is. Uw buurvrouw zou bijvoorbeeld zomaar veteraan kunnen zijn. Daarom is het belangrijk dat er ook in onze gemeente ruimte is voor veteranen en daarover het gesprek aan te gaan met elkaar. Hopelijk draagt een Witte Anjer Perkje daaraan bij,” aldus Sijtsma.

|Doorsturen

BuienradarAgenda