Nieuws

Project Grettinga van start

HARLINGEN – Met behulp van enkele toekomstige bewoners is woensdag de eerste paal geslagen voor het project Grettinga. Aan de Grettingalaan, naast de voormalige Cocosfabriek, gaat bouwbedrijf Jelle Bruinsma B.V. twaalf levensloopbestendige koopwoningen realiseren. Van de twaalf zijn inmiddels zes woningen verkocht.

Door Ubbo Posthuma

Het ontwerp van de woningen is geïnspireerd op de bebouwing die oorspronkelijk op het terrein aanwezig was: de drie lange metselwerkloodsen die na de oorlog lang het beeld hebben gedomineerd. De kapvorm, de bakstenen-details en gebogen kozijnen zijn overgenomen en zorgen weer voor een mooie combinatie met de kenmerkende gerestaureerde Cocosfabriek.

 

De woningen worden zeer energiezuinig en onderhoudsarm; ze worden voorzien van hoogwaardige isolatie, krijgen zonnepanelen op het dak en er worden onderhoudsarme kozijnen geplaatst. Het plan is ontworpen door Penta Architecten uit Harlingen.

 

Projectleider Rintje Miedema laat weten dat de woningen op verschillende doelgroepen gericht zijn, maar bij uitstek geschikt zijn voor senioren: “De woonkamer is aan de voorzijde gesitueerd en de leefkeuken aan de tuinzijde. Er is veel keuzevrijheid in de plaatsing van de slaapkamers. De hoofdslaapkamer kan ten behoeve van de senioren op de begane grond gemaakt worden met een aangrenzende badkamer. Op de verdieping is dan nog veel ruimte voor meer slaap- en/of hobbykamers. Als alles meezit hopen we de woningen volgend jaar maart op te leveren.”

De oude situatie.

Tekening van de nieuwe woningen.

|Doorsturen