Nieuws

PLEKJE GEZOCHT voor Karel

In Dierenopvang de Wissel in Leeuwarden worden jaarlijks gemiddeld 900 zwerf- en afstandsdieren opgevangen, waarvan een deel ook uit Harlingen en directe omgeving. Elke week wordt door de vrijwilligers van de Wissel voor een van deze dieren een nieuw plekje gezocht via deze rubriek. Deze week: Karel.

Karel is een 5,5 jaar jonge Anatolische Herder reu. Een reus van een hond, en minstens zo sterk. Deze jongen zoekt een zeer specifiek plekje bij een baas met kennis van het ras. Karel is geen beginnershond. Karel heeft bij een van zijn baasjes in een woonwijk in een rijtjeswoning geleefd. Hij was lief voor zijn baasje en haar kinderen, rustig in huis en goed zindelijk. Hij werd daar ook gewoon uitgelaten aan een riem. Dat ging goed, tot hij wat zag (bijvoorbeeld katten of reuen): dan werd hij oersterk en ging hij waar hij heen wilde! Hij kon andere honden negeren, tenzij hij een reu zag, dan viel hij flink uit. Volgens zijn eigenaar kon hij even alleen thuis zijn, maar volgens buurtbewoners blafte en joelde hij. Deze grote jongen is geen hond voor in een rijtjeswoning en hoort niet thuis in een stad of dorpskern. Hij zoekt een afgesloten erf waar hij veel buiten kan zijn en niet aan een lijntje hoeft te lopen.

Bij ons in de opvang is Karel opvallend makkelijk: hij is vriendelijk naar het personeel, laat zich lekker borstelen en aaien, geniet duidelijk van aandacht en is zelfs bij de dierenarts aardig braaf. Aan de lijn is wandelen is helaas geen optie: meneer is veel te sterk en reageert te heftig als hij wat ziet. Maar hij kan wel heerlijk op de speelweide en geniet dan van het zonnetje. Hoewel hij een echte erfhond/buitenhond is, is hij geen hond om dagen lang alleen buiten te laten. Hij is echt een trouwe maat voor zijn eigen mensen en heeft wel veel aandacht nodig. In zijn eentje op een terrein met een hok zou hij echt wegkwijnen.

Karel is een echte Anatolische herder en vertoont een typisch berghonden karakter: zelfstandig, sterk, waaks, niet gek op andere honden en graag buiten. Hij kent geen commando’s, maakt niet snel oogcontact met je, kan niet loslopen (komt niet terug) en is niet echt een trainbare hond. Dat hoort ook bij het ras: ze verdedigen zonder aanwezigheid van de herder een kudde schapen tegen wolven en beren. Ze hebben mensen bijna niet nodig en passen daarom lastig in de Nederlandse samenleving waar we eigenlijk ontzettend veel verwachten van honden.

Wat zoeken we dan wel voor deze reus? Een plek waar hij met zijn karakter niet snel in de problemen komt en waar hij niet de typische Nederlandse huishond hoeft te zijn. Een vrijstaand huis/boerderij met afgesloten erf waar hij veel buiten kan zijn, mag waken, apart gezet kan worden wanneer er bezoek komt en niet aangelijnd uitgelaten hoeft te worden. Een plek waar er niet meteen geklaagd wordt als hij joelt of blaft en waar hij de aandacht krijgt die hij verdient.


Heeft u interesse in een van onze dieren, dan kunt u contact opnemen via 058-2664300. We zijn dagelijks bereikbaar tussen 10.00 en 12.00 uur (behalve op zondag) en van 14.00 tot 17.00 uur (behalve op woensdag en zondag). Meer informatie op www.dierenopvangdewissel.nl.

|Doorsturen

BuienradarAgenda