Nieuws

Piet Paulusma: ex-orkaan Chris zorgt voor tropische 30 of 31 graden

Een extra weerbericht van Piet Paulusma: We gaan richting een nieuwe warmtegolf en het zuiden van ons land komt dichtbij de eerste regionale hittegolf. Dit onder regie van de orkaan ‘Chris’. Deze orkaan lag de afgelopen dagen een paar honderd kilometer ten oosten van de Amerikaanse oostkust en ligt nu met een barometerstand van 976 ruim 1000 km ten oosten van de Amerikaanse kust.”

Chris wordt vandaag een normale diepe stormdepressie en passeert vanavond de zuidoostpunt van Newfoundland op weg naar het zeegebied tussen IJsland en Schotland waar hij zondag aankomt. Door warmte-opstuwing op de zuidoostflank van het grote systeem vormt zich boven Scandinavië een krachtig hoog in de bovenlucht.

Voor ons werkt dit uit in de vorm van volgende week veel zon, bijna overal droog en vooral zomerse warmte met temperaturen van 25 graden en hoger. Zondag in het zuiden mogelijk al plaatselijk de tropische 30 graden. Maandag is het mogelijk 30 en 31 graden. Dinsdag wordt spannend. In het oosten mogelijk 30 graden en in het zuiden zit het er tegenaan.

Als na zondag en na maandag ook dinsdag in het zuiden plaatselijk de tropische 30 graden wordt bereikt zal de eerste (regionale) hittegolf worden bijgeschreven.

|Doorsturen