Nieuws

Philip Curtis vertelt over muziek- en theaterproject ‘ANDERS’

Philip Curtis uit Harlingen heeft vorige week donderdag een indrukwekkende en inspirerende presentatie gegeven, tijdens de Rotarybijeenkomst van Rotaryclub Franeker. Curtis is docent aan het conservatorium Prins Claus in Groningen en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast is hij met zijn partner Margot Hoiting ook directie van CityProms en Embrace NL. Philip vertelde over het muziek- en theaterproject ‘ANDERS’.

Philip Curtis wordt bedankt door Peter de Bey, voorzitter van Rotaryclub Franeker.

ANDERS!, muziektheater van mensen met én zonder beperkingen, is een initiatief van CityProms en EMBRACE Nederland. Jaarlijks ontwikkelen professionals, jong talent en amateurs een (openlucht) muziektheaterproductie met valide en mindervalide ‘sterren’ uit de regio. Op het hoofdpodium van CityProms Leeuwarden 2017 presenteerde ANDERS! met 120 deelnemers haar eerste volledig zelfgecreëerde voorstelling voor een 3500-koppig publiek. In 2018 voor de tweede keer tijdens CityProms in theater de Harmonie in Leeuwarden: ‘ANDERS!2 We Can Be Heroes’.

 

De voorstelling was een absoluut hoogtepunt, maar de reis ernaar toe is voor alle deelnemers zeker zo belangrijk. Tijdens een serie workshops brengt elke deelnemer zijn/haar persoonlijke verhaal en ideeën in. We bundelen alle materialen in de vorm van interviews, zelfgemaakte teksten, improvisaties, gedichten, composities, choreografie en persoonlijke verhalen, vertelde Curtis. Het EMBRACE Nederland-team van professionals, bestaande uit onder meer een artistiek leider, een muziektherapeut, een choreograaf, componist, mezzosopraan, een doventolk en een trainer circusacts, zet alle input om in dramatische constructies, muzikale bewerkingen en composities. Voor deelnemers met zwaardere meervoudige handicaps wordt een speciale route gecreëerd: samen met STEIM (Studio voor Electro-Instrumentale Muziek) wordt een aantal bijzondere instrumenten ontwikkeld plus daaraan gekoppelde software.

 

Een vraag uit de zaal: of het was bedoeld om mensen met een beperking gelukkig te maken? Dat is niet het eerste en belangrijkste doel, aldus een gepassioneerde Philip Curtis. Het is al de weg er naartoe. Communiceren mogelijk maken door muziek en theater, waar dat eerder niet lukte. Mensen met een beperking stimuleren en een plek geven die ze verdienen. Hen creatief laten zijn. De uitkomst is wel, dat het geluk bevordert, zelfbevestiging en zelfrespect met zich meebrengt. 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda