Nieuws

Oud Harlingen Actueel

Voor velen bekend maar misschien voor sommigen onbekend, is Vereniging Oud Harlingen. Een actieve vereniging die zich op vele manieren inzet voor het behoud van historisch Harlingen. Om te laten zien wat Oud Harlingen zoal doet, nemen we u mee op reis langs de betrokken vrijwilligers en werkgroepen/commissies. Vandaag Chris Huizenga-Leegstra.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Vertel eens wie je bent?

Mijn naam is Chris Huizenga-Leegstra, woon al mijn hele leven in Harlingen, waarvan nu bijna 12 jaar samen met mijn man Minne. In het dagelijkse leven werk ik in het MCL, nu in Leeuwarden, maar ik heb zo’n negen jaar als verpleegkundige op de poli in MCL-Harlingen gewerkt. Inmiddels is dat alweer acht jaar geleden en sinds die tijd werk ik als deskundige infectiepreventie. Een mooi vakgebied waarbij je met alle lagen in de zorg te maken hebt. De afgelopen twee jaar is mijn gemiddelde dagbesteding opgegaan aan het voor iedereen welbekende virus. Naast mijn werk en mijn functie bij Vereniging Oud Harlingen, ben ik voorzitter van Personeelsbelangen Oranjeoord en voorzitter van het Harlinger Volkstoneel. Bij deze laatste partij ben ik ook actief lid en heb in alle opgevoerde stukken een toneelrol mogen spelen.

Binne jou een echte Harlinger?

Seker! Ik bin geboren in Oranjeoord, woonde altied in de Spiker en ging naar skool op de Theo Thijssen School. Verhuzen uut Harlingen? Ik mut er niet an dinke.

Wat is je motivatie om je in te zetten voor Vereniging Oud Harlingen?

Van huis uit is het vrijwilligerswerk met de paplepel ingegeven. Je inzetten voor de maatschappij, op welke manier dan ook. Al vrij vroeg had ik al bestuursfuncties, bij onder andere V&K-Stenen Man. Nadat ik hier gestopt was, miste ik toch wat. En als je dat dan eens zegt, wordt je gelijk benaderd voor een nieuwe functie. Zo kwam dan ook Vereniging Oud Harlingen op mijn pad.

Geschiedenis van de stad had altijd al mijn interesse. Het geeft voldoening om mee te helpen aan het behouden van de historie van de stad, met ruimte voor moderne elementen. We leven in een prachtige stad, maar dat hoeft niet te betekenen dat Harlingen een compleet museum moet worden. Moderne en oude architectuur kunnen heel goed samen. Maar er moet wel met respect mee omgegaan worden. Wij als bestuur mogen hierin meedenken. De vereniging zelf kan hierin ook ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld door archiefonderzoek, maar ook door een subsidie uit het fonds ‘Klein maar Fijn’. Daarnaast ook de bevordering van Harlinger taal en het verzamelen en delen van historische gegevens vind ik een belangrijk aspect van de vereniging.

Wat is je functie in het bestuur?

Ik ben 11 jaar geleden het bestuur binnen gekomen als algemeen bestuurslid. Bij de vergaderingen was ik de vaste notulist en zorgde ook de laatste jaren voor de jaarverslagen. Deze rol groeide door naar vicevoorzitter. Nu, door het vertrek van de vorige voorzitter anderhalf jaar geleden, ben ik interim-voorzitter.

Hoeveel tijd ben je hieraan kwijt?

Vrijwilligerswerk kost altijd tijd, vaak meer dan je denkt. Daarom heb ik, om eerlijk te zijn, geen idee hoeveel uur dit is.

Kun je een bijzondere actie noemen wat je hebt meegemaakt in je ‘carrière’ bij VOH?

Lastig. In de afgelopen elf jaar hebben wij veel mooie en bijzondere projecten mogen doen. Zo zijn er verschillende nieuwe boekjes uitgebracht, maar ook zijn er grote projecten geweest. Eén van de mooiere projecten was de Lichtjestocht. Maar ook het toneelstuk over het leven van Anna Casparii, in opdracht van Vereniging Oud Harlingen geschreven, was prachtig.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda