Nieuws

Ook ‘corona-effect’ voor zonnepont Jonge Seun

Ook op het Harlinger zonnepontje Jong Seun zijn de gevolgen van het coronavirus merkbaar: minder toeristen en dus minder inkomsten. En er kunnen - vanwege de anderhalvemeterregel - maar 4 in  plaats van 12 passagiers per keer mee. Een deel van de schippers blijft vanwege corona ook thuis. Als het weer het toelaat, zal de Jonge Seun dit jaar wat langer doorvaren tot en met de herfstvakantie.

Het vaarseizoen van de Jonge Seun is anderhalve maand later begonnen en het bestuur van Stichting Harlinger Heen & Weer ziet inmiddels enige verbetering: “We hebben regelmatig Nederlanders aan boord die vanwege corona ‘thuis’ blijven, maar die nog nooit in Harlingen waren geweest. Zonder uitzondering is men onder indruk van de stad en blij verrast dat men een rondje door de haven kan maken met een zonnepontje. Wij vertellen honderd uit over alles wat er te zien en blijven even liggen bij de potvisfontein tot die spuit. Soms hebben we het geluk dat naast ons nog een zeehond opduikt en onlangs zwommen er bruinvissen in de haven.”

Allerlei troep

Vorige seizoen kreeg het pontje regelmatig rommel in de schroeven - slierten nylon, vissnoer en zelfs visnetten. Dat gebeurde vooral als er in de haven gebaggerd wordt en rommel op de bodem gaat zweven. Het kostte de stichting al twee keer een doorgebrande motor. De stichting wil dit voorkomen door de Jonge Seun voortaan regelmatig even uit het water te hijsen om eventuele rommel uit de schroeven te halen. Jachtwerf Atlantic is bereid dit vijf keer per seizoen gratis te doen. Begin deze maand is het pontje uit het water gehaald en in beide schroeven zaten weerresten nylon van vissnoer en netten, meldt het bestuur. “We waren er op tijd bij en de motoren zijn niet beschadigd geraakt!” Overigens vissen de schippers tijdens het varen drijvende rommel uit de haven. “Dat is per week toch een groot viskrat vol met allerlei troep.”

Pinapparaat

De Jonge Seun wordt in de toekomst opgenomen in een fietsroute langs de kust van Noord-Holland tot aan Lauwersoog. Fietsers kunnen dan de oversteek maken van de Zuider- naar de Noorderpier (en andersom). “We verwachten dat ook veel
Harlingers van deze mogelijkheid gebruik zullen gaan maken, omdat de Noorderpier vanuit de stad alleen te bereiken is via een lange omweg door een bedrijventerrein en men er daarom zelden of nooit komt.”

Als de Noorderpiersteiger er komt, en de zonnepont verder moet varen, heeft de Jonge Seun een tweede accupakket nodig. Dat is een investering van 5000 euro. Dankzij het Rabo Coöperatiefonds is er al duizend euro. Maar waar de rest van het geld vandaan moet komen, is nog niet duidelijk. De stichting Harlinger Heen & Weer wil in ieder geval de tarieven (1 euro voor een oversteek en 2 euro voor een rondje haven) niet verhogen.

Over betalen gesproken: omdat steeds minder mensen cash op zak hebben (ook vanwege corona), heeft de stichting een eenvoudig pinapparaat aangeschaft. “We nemen dan voor lief dat we per transactie een paar cent afdragen en dat onze telefoonkosten wat stijgen.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda