Nieuws

Omwonenden afvaloven Omrin vechten tegen de bierkaai

DEN HAAG – Een vrij uitzichtloos juridisch gevecht bij de Raad van State. Zo lijkt het hoger beroep van tientallen omwonenden van de afvaloven van Omrin bij de Raad van State. Hun advocaat Henri Sarolea maakte dinsdag bij de Raad bezwaar tegen de handelwijze van de provincie Fryslân na een incident in oktober 2015.

Krap enkele maanden na het installeren van een meetapparaat in de schoorsteen van Omrin bleek dat er te veel dioxine was uitgestoten. Onder zware publieke druk kwam de provincie in actie tegen Omrin met een reeks dwangsommen.

Maar die maatregel tegen Omrin was maar het halve werk, betoogt Sarolea. “Er is onvolledig gehandhaafd en op het belangrijkste punt helemaal niet.” Bij het incident is volgens hem anderhalf tot bijna twee keer de hoeveelheid dioxine uitgestoten dan jaarlijks is toegestaan. Daartegen is geen maatregel opgelegd door de provincie.

 

“De provincie had een veel krachtiger signaal moeten afgeven. De afvaloven had stilgelegd moeten worden. Zeker omdat altijd is beweerd dat de afvaloven helemaal geen dioxine uitstoot”, zegt Sarolea.

De advocaat maakte bezwaar tegen het uitblijven van maatregelen tegen het overschrijden van de jaarlijkse hoeveelheid dioxine-uitstoot. De provincie reageerde met de toezegging dat daarover een apart besluit genomen zou worden.

 

Volgens Sarolea was dat niet de juiste keuze. Het zorgde voor vertraging en extra kosten voor het voeren van een aparte procedure, terwijl slechts werd gevraagd om een extra maatregel die door de provincie blijkbaar was vergeten.

 

In die aparte procedure besliste de provincie dat Omrin de jaarlijks toegestane uitstoot van dioxine niet had overschreden. Het incident in oktober 2015 werd gezien als een storing. En dioxine die wordt uitgestoten bij storingen telt niet mee.

 

Sarolea bestrijdt dat het gaat om een storing. Het was een menselijke fout, stelt hij op basis van een onderzoek van ingenieursbureau Witteveen en Bos. Maar die discussie lijkt nu een achterhaalde zaak. Sarolea heeft namens de omwonenden geen beroep aangetekend in de aparte procedure. Dat besluit van de provincie is niet meer aanvechtbaar.

 

De advocaat probeert nu via een juridische omweg toch nog gehoor te krijgen bij de Raad van State voor zijn klacht dat de jaarlijkse uitstoot van dioxine is overschreden. De Raad doet binnen zes weken uitspraak. 

|Doorsturen