Nieuws

NK internationaal dammen in Harlingen

HARLINGEN – Het NK internationaal en Fries dammen, een kwalificatietoernooi voor het Wereldkampioenschap Fries Dammen, wordt van 3 tot en met 13 april in Harlingen gehouden. Wereldkampioen Roel Boomstra doet mee aan het NK internationaal dammen in het stadhuis, terwijl het NK Fries dammen op een schip wordt gehouden, met een finale in  het stadhuis. De financiering van de kampioenschappen loopt overigens achter, meldt de organisatie.

Eind vorige maandag werd voor de derde keer een Nederlands Kampioenschap FRYSK! georganiseerd door de Stichting Wereldkampioenschap Fries Dammen (WFD). Na afloop van het toernooi werd voor circa dertig mensen een presentatie gegeven over de stand van zaken rond het Wereldkampioenschap Fries Dammen, gepland voor augustus 2018.

Drie kwalificatiewedstrijden zijn al gehouden (Europees, Tsjechisch en Italiaans kampioenschap) en twee grote kwalificatietoernooien zitten er aan te komen: Fryslân Open 2018 begin maart in Franeker en het NK internationaal en Fries dammen in Harlingen, van 3 tot en met 13 april. Maar de financiering van het hele project loopt zwaar achter op de planning. Na meer dan een half jaar hard werken heeft de organisatie nog slechts zicht op eenderde deel van de inkomsten. Lokale en provinciale overheden, en deels het bedrijfsleven steunen het project weliswaar, maar grote provinciale fondsen en professionele fondsenwervers laten het afweten, aldus de organisatie. Vanuit de zaal werden verschillende oplossingen aangedragen, zoals crowdfunding, spreiding van het evenement over meerdere locaties en bezuinigen. Verschillende aanwezigen verklaarden dat zij het doorgaan van het wereldkampioenschap erg belangrijk vinden. Dit werd door de aanwezige vertegenwoordigers van de Koninklijke Nederlandse Dambond onderstreept.

De Stichting WFD heeft in overleg met de aanwezige vertegenwoordigers van de Koninklijke Nederlandse Dambond besloten, dat wereldkampioen Roel Boomstra één van de deelnemers zal zijn aan het NK internationaal dammen te Harlingen. Dit NK zal tegelijkertijd met het eerste NK Fries Dammen worden gehouden. De vertegenwoordigers van de Koninklijke Nederlandse Dambond, de aanwezige topdammers Roel Boomstra en Wouter Sipma, en de Stichting WFD erkennen het belang van meer synergie en samenwerking van de verschillende soorten damspel.

FRYSK! is Fries Dammen met slechts vijf schijven per speler. De variant is ontwikkeld om andere denksporters en beginnende spelers een aantrekkelijke spelvorm te bieden, die de sterke kanten van het Fries Dammen behoudt en tegelijk de mogelijkheid biedt zonder openingstheorie en ingewikkelde slagzetten te spelen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda