Nieuws

Nieuw onderdak voor leerlingen Maritieme Academie

HARLINGEN - De gemeente Harlingen heeft groen licht gegeven voor de bouw van een nieuwe huisvesting voor leerlingen van de Maritieme Academie. Het gebouw dat onderdak gaat bieden aan 150 leerlingen, komt aan het water naast de Maritieme Academie, langs de Almenumerweg. Volgens directeur Arjen Mintjes gaat het om een investering van meer dan 10 miljoen euro.

(Illustratie: Penta Architecten)

De gebouwen aan de Stationsweg voldoen niet aan de eisen van deze tijd, vertelt Mintjes. “De oude gebouwen zijn niet duurzaam te maken. We willen naar nul op de meter; als voorbeeld voor de leerlingen, maar ook voor de exploitatie. Met een redelijke winter betalen we nu 100.000 euro aan gas per jaar.” 

Het nieuwe duurzame gebouw bestaat uit twee vleugels, van vijf en vier verdiepingen. Er komen ongeveer honderd eenpersoonskamers en enkele tientallen twee- en driepersoonskamers. Op de begane grond komen een koffie-café en een groot restaurant. “Daar komen dagelijks 150 tot 200 eters, drie keer per dag”, vertelt André Achterbergh, directeur Penta Architecten. “Er gebeurt heel wat daar. Het wordt een levendig gebouw, ook ’s avonds. 

Het restaurant wordt een multifunctionele zaal, waar bijvoorbeeld lezingen en diploma-uitreikingen kunnen plaatsvinden. Het restaurant biedt uitzicht op de grote vijver en de zaal komt uit op een terras met ‘tribune-treden’ naar het water. “De ‘place to be’, waar je lekker in het zonnetje je broodje kunt eten”, zegt Achterbergh. “Het gebouw wordt transparant, met veel licht. Boven, bij de kamers, komen brede, lichte gangen.”

“Het wordt ook een efficiënt gebouw”, zegt Mintjes. “We hebben nu te maken met twaalf in- en uitgangen. Het nieuwe gebouw krijgt één centrale in- en uitgang.” Het gebouw wordt een spil tussen de twee onderwijsgebouwen van de Maritieme Academie; het bekende hoofdgebouw aan de Stationsweg, en de locatie aan het Oud Jaagpad, waar alle simulatoren staan. De hoofdentree voor auto’s blijft aan de Almenumerweg; rond het gebouw komt een ‘shared space’ waar auto’s te gast zijn. De parkeerplekken worden doorgeschoven naar de achterkant van de school. In de toekomst komt er mogelijk een waterverbinding met de Franekertrekvaart, door het Spaansenterrein.

Interne huisvesting is verplicht voor leerlingen van 3 en 4 vmbo, om te wennen aan het leven op een schip. Daarnaast wordt de huisvesting bewoond door leerlingen die te ver weg wonen om dagelijks op en neer te reizen. Volgens Arjen Mintjes kost de nieuwbouw tussen 10 en 15 miljoen euro. “Een forse investering. Maar terwijl je in het noorden leerlingenkrimp ziet, hebben wij een heel stabiele leerlingenpopulatie. En het wordt alleen maar meer; ik geloof in de toekomst.”

De bouw gaat volgend jaar van start. Als het gebouw klaar is, gaat de Maritieme Academie de oude gebouwen afstoten. De opleiding is al in gesprek met een aantal geïnteresseerde partijen, en kijkt samen met de gemeente Harlingen naar een geschikte koper, zoals een ‘maatschappelijke organisatie’.

|Doorsturen

BuienradarAgenda