Nieuws

Musical Maria in Protestantse Gemeente Harlingen-Midlum

Het belooft een groot spektakel te worden, de musical Maria, opgevoerd in de Protestantse Gemeente Harlingen-Midlum aan de Midlumerlaan. Een productie met maar liefst 60 medewerkers. Klaas Hager, oude rot in het vak, heeft de regie. Met zijn ervaring weet hij het beste uit de medewerkers te halen, terwijl Jan van der Tuin de algehele productie verzorgt.

Door Ubbo Posthuma

“We zijn in oktober vorig jaar met de wekelijkse repetities begonnen”, zegt Klaas. “De ene week op de vrijdagavond, de week daarop op zaterdagmiddag en nog een week later op zondagmiddag. Zo hadden we een heel goede opkomst.” Het is alweer tien jaar geleden dat de laatste musical hier plaatsvond; het wordt dit de vierde keer.

 

Het stuk speelt zich af in een klein dorpje ergens in Europa. Op een dag komt een reizend theatergezelschap langs. Op verzoek van de dorpelingen speelt men improviserend theater en in overleg met de bewoners wordt besloten het levensverhaal van Maria tot leven te laten komen in spel en zang. Centraal staat een drie generatie-familie: oma Marike, haar dochter Aliz (getrouwd met Andor) en kleindochter Fanni, die onbedoeld zwanger is geworden van Jeno, een niet al te slimme boerenjongen uit het dorp verderop. Natuurlijk volgen er allerlei verwikkelingen.

 

Door de voorstelling van de theatergroep – die op een verrassende manier thema’s uit het leven van Maria vervlecht met de levensverhalen van de dorpelingen – gebeurt er iets in het leven van vrijwel alle dorpelingen. Ze gaan vragen stellen. Aan zichzelf en aan elkaar. Vragen over onzin, verdriet en hoop, geloof en liefde, loslaten en vasthouden, begin en einde, dood en leven, dromen en visioenen, over geheimen, vastgeroeste patronen en emoties.

 

De musicalcommissie bestaat uit Klaas Hager (toneel en organisatie), Trudy Baard (muziek), Jan van der Tuin (algehele productie) en Anna van Eijck (administratie en ondersteuning). Het ‘special combo’ bestaat uit Trudy Baard op vleugel, Mieke van der Tuin en Ymieke Miedema (dwarsfluit), Oane Zuidema (bas), Trientsje Bouma (trombone) en Derk Bolt (basgitaar en percussies). Bijna alles wordt in eigen beheer gedaan, zoals het decor, techniek, kleding en catering. Voor het geluid zijn semi-beroepskrachten aangetrokken. Jan van der Tuin laat weten dat het plezier bij iedereen erg groot is om er een prachtige musical van te maken. De leeftijden van de acteurs loopt van 10 tot maar liefst 85 jaar.

 

De voorstellingen zijn op vrijdagavond 17 mei 20.00 uur, zaterdagavond 18 mei 20.00 uur en zondagmiddag 19 mei 15.00 uur. Kaarten in de voorverkoop à € 6,50 (kinderen € 5) verkrijgbaar bij Pippel in de Prinsenstraat en Leeratelier de Groot aan de Kleine Voorstraat. En indien voorradig aan de kassa van de kerk, Midlumerlaan 24 in Harlingen.

Voor meer informatie: musical@pg-harlingen.nl.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda