Nieuws

Mijlpaal voor expeditieschip Willem Barentsz

Zaterdagmiddag 24 augustus rond 12.30 uur wordt met het hijsen aangevangen om de twee ondermasten te plaatsen. Het schip ligt in “het Dok” nabij NS station Harlingen Haven. Vanaf de keermuur is er goed zicht op het schip en de hijswerkzaamheden. Voor muzikale omlijsting wordt gezorgd.

Het expeditieschip van Willem Barentsz, de Witte Swaen, is een reconstructie die door vrijwilligers wordt gebouwd. Er zijn al 27.000 uren aan gewerkt en nog 3000 uren zijn er te gaan voordat de zeilen kunnen worden gehesen. Om het schip echt te kunnen laten uitvaren vanuit thuishaven Harlingen is totaal 22.000 kilo lood, 244 vierkante meter zeil en 4,8 kilometer touwwerk nodig. De opbouw op het schip moet nog worden afgetimmerd. Aan de zeilen moet heel wat worden genaaid en aan het want zit nog heel veel knoopwerk. Het plaatsen van de masten is een mijlpaal.

 

Als de kraan gereed staat, wordt er rond 12.15-12.30 uur gestart met het hijsen van 5.000 kilo lood. Dit lood is voorzien van merktekens en gestempeld met het jaartal 1746. Het is afkomstig uit een scheepswrak en in bruikleen gegeven door Museum Kaap Skil uit Oudeschild op Texel. Heel bijzonder en leuk dat dit lood een tweede leven krijgt.

 

Rond 13.00 uur wordt eerst de grote mast geplaatst. Tijdens het hijsen en plaatsen speelt de Slaanderij fan Harlingen. Als de grote mast staat en afgekegd is, volgt de fokkenmast. Deze ondermast wordt met een mallejan vanuit de loods naar het schip gereden. Tijdens het hijsen en plaatsen speelt de Slaanderij fan Harlingen weer. De fokkenmast komt een beetje schuin voorover te staan. Dit luistert nauw.

Tussen de bedrijven door spelen de Geuzen. De groep Vives les Gueux uit Alkmaar. Rond 15.00 uur zullen de activiteiten bij het schip zijn beëindigd.

Op het werfterrein is voor de genodigden nog een demonstratie van de mallejan. Ook wordt het Barentsz Bier geïntroduceerd.

 

Om de verdere aanbouw en exploitatie te realiseren is een loterij van start gegaan met prachtige prijzen. Een camper, auto en rondreis door Canada maken deel uit van de prijzen. Op de website www.loterij-harlingen.nl staat alle informatie.

 

|Doorsturen