Nieuws

Metaalstaking ook in Harlingen

Metaalwerkers uit heel Friesland staken vandaag en morgen voor een goede cao Metalektro. De werknemers komen uit grote en kleine Friese metaalbedrijven, waaronder enkele Harlinger bedrijven, meldt vakbond FNV: Icon, Thecla Bodewes en Damen.

Volgens een woordvoerder van Thecla Bodewes is er echter niets aangemeld en was er vanmorgen geen werknemer die staakte. Icon gaf geen commentaar. Een woordvoerder van Damen meldt dat er medewerkers meedoen aan de staking, maar dat het bedrijf er geen last van heeft.

Inzet van FNV Metaal en CNV Vakmensen is een goede cao voor de medewerkers bij de talloze grootmetaalbedrijven. De medewerkers willen een toekomstbestendige cao, met een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een vloer van duizend euro en goede voorstellen om hun werk en privé te kunnen combineren. Ook willen de bonden een zogenoemd generatiepact en maatregelen om duurzame inzetbaarheid van de metaalwerkers te vergroten. “En er moet een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering. Daarbij hoort dat de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn.”

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals Fokker, ASML, DAF, Siemens, Scania, Thales en Damen Shipyard.

|Doorsturen