Nieuws

Meeste ‘versteende’ tuinen in Harlingen

HARLINGEN - Geen gras, struiken of bomen, maar tegels: 39,1% van de totale tuinoppervlakte in Friesland is bestraat. Harlingen spant de kroon, want hier ligt 53% van alle vierkante meters tuin vol met tegels/stenen. Dat blijkt uit een duurzaamheidsonderzoek van Vattenfall.

Harlingen is een koploper wat betreft zonnepanelen, maar scoort niet goed in de Duurzaamheidsindex van Vattenfall. Voor deze index werd, naast het aantal zonnepanelen, namelijk ook gekeken naar het aantal ISDE-aanvragen en de totale tuinoppervlakte die bestraat is.

Voor het onderzoek zijn alle Nederlandse gemeenten vergeleken met het landelijk gemiddelde en daar kwam een percentage uit; hoe hoger hoe beter. Koploper is Tynaarlo (Drenthe) met een duurzaamheidsscore van ruim 71 procent.

In Friesland staat Weststellingwerf bovenaan met net geen 50 procent. Harlingen zit op slechts 13 procent, ongeveer gelijk aan het landelijk gemiddelde.

Dat lage cijfer wordt veroorzaakt door een vrij laag aantal particuliere ISDE aanvragen en het hoge percentage versteende tuinen. Dankzij een groot aantal zonnepanelen in Harlingen wordt het gemiddelde opgekrikt.

 

 

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda