Nieuws

Lichtjestocht klaar voor de start

Het belooft gezellig druk te worden bij de feestelijke Lichtjestocht, die Oud Harlingen morgenavond organiseert. “De weersverwachting is goed,” zegt Andrea de Haan van het organisatiecomité, “en wij zijn er klaar voor om alle wandelaars te trakteren op een sfeervolle verrassingstocht.”

Organisatoren Marga Funk (links) en Tineke Huitenga. Andrea de Haan kon niet aanwezig zijn op het moment van de foto. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Net als de vorige keren wordt de route aangegeven door glazen potjes met lichtjes. Bij de eerste editie, in 2014, rolden de potten door de stormachtige wind rinkelend over straat en voerde de organisatie met lucifers en aanstekers een vergeefse strijd tegen de elementen. Bij de tweede Lichtjestocht in 2016 was dat gelukkig beter en ditmaal zijn er helemaal geen zorgen, zegt Andrea de Haan opgelucht, want het weer lijkt prima en de HEMA stelde spontaan LED-lichtjes beschikbaar. 

Glazen potten

De afgelopen maanden hebben Harlingers massaal de potten appelmoes en bietjes aangebroken om de route van voldoende lichtjes te kunnen voorzien. Naar verluidt moest je zelfs een schoon potje  inleveren, als je de Najaarsvergadering van Oud Harlingen wilde bezoeken. “Nee hoor, zo streng waren we niet”, lacht Tineke Huitenga van de organiserende werkgroep. “Maar wij doen nooit vergeefs een beroep op de mensen. Na onze oproepen vond ik keer op keer tassen vol potjes bij mijn achterdeur. Geweldig toch? Alle spaarders hartelijk bedankt!”

Programma

Mede dankzij alle groente-eters zullen de straten morgen feestelijk verlicht zijn. De route voert natuurlijk door de binnenstad, maar ook door het havengebied van Harlingen - het thema van de tocht is niet voor niets ‘Zeehelden’. Onderweg zijn er voor jong en oud een hapje en een drankje, lichtprojecties, muziek, toneel en dans, en toch is deelname gratis. “Dat kan omdat heel veel vrijwilligers, verenigingen en ondernemers belangeloos meewerken”, vertelt Andrea de Haan. “Maar in plaats van een entreeprijs hebben we wel een andere vraag. We zouden het leuk vinden dat zoveel mogelijk mensen feestelijk versierd meedoen. Hoe meer slingers en lichtjes, hoe beter!”

Startplek

Verzamelen voor de start gebeurt bij de Poffertjeskraam, waar van 17.00 tot 17.30 uur gestart kan worden. De afstand is een kleine 3 kilometer. De organisatie verwacht dat de laatste deelnemers tussen half acht en acht weer terug zullen zijn op het Havenplein. Voor de leukst verklede kinderen zijn er prijsjes, beschikbaar gesteld door Top 1 Toys. Alles uit de kast dus, voor de Lichtjestocht 2019!

|Doorsturen

BuienradarAgenda