Nieuws

Presentatie jubileumboek in Entrepotgebouw

‘Leren navigeren, 200 jaar maritiem onderwijs in Harlingen’

Dit jaar wordt in Harlingen herdacht dat in deze Friese havenstad 200 jaar maritiem onderwijs wordt gegeven. Zo is er een tentoonstelling in het Hannemahuis en is er een reünie. En Dr. Jurjen Leinenga schreef het jubileumboek met de titel ‘Leren navigeren, 200 jaar maritiem onderwijs in Harlingen’. Het boek wordt volgende week donderdag gepresenteerd in het Entrepotgebouw.

Het jubileumboek geeft een goed beeld van het maritieme onderwijs dat de afgelopen twee eeuwen in Harlingen werd gegeven. Aan de hand van een oud-leerling als hoofdpersoon wordt bij elk hoofdstuk aangegeven hoe het de oud-leerlingen daarbij verging.

 

Zonder koelkast varen naar Nederlands-Indië, op walvis- of robbenvangst gaan rondom Spitsbergen, emigreren naar Amerika, overleven in de Eerste en Tweede Wereldoorlog of na 1945 het vervoersnetwerk van de autobus maatschappij FRAM van de grond af opbouwen of stoppen met varen en kiezen voor lesgeven of werken met computers; het komt allemaal aan bod.

Maar ook de huidige tijd en de toekomst krijgen de nodige aandacht: ‘droog’ leren varen met simulatoren of varen met één van de vier opleidingsschepen, en het leren omgaan met robottechnologie en autonoom varen.

 

Dr. Jurjen Leinenga is maritiem historicus en komt uit een varende familie. Hij schreef een boek over de walvisvaart en publiceerde over de bemanningen van Nederlandse schepen uit de 19e en 20e eeuw. Hij laat graag mensen zelf aan het woord door gebruik te maken van brieven, dagboeken, memoires en interviews.

 

Het jubileumboek wordt in Nederland op de markt gebracht door Uitgeverij Walburg Pers en is vanaf eind mei verkrijgbaar via alle Nederlandse boekwinkels. De prijs bedraagt € 29,50 per exemplaar.

De scholen die samen de 200 jaar maritiem onderwijs in Harlingen vorm hebben gegeven, zijn Middelbare School voor Scheepswerktuigkundigen, KOFS Oranje Nassauschool voor Rijn-, binnen- en kustvaart, Binnenvaartavondschool, Noordzee College afdeling Rijn-, binnen- en kustvaart, Maritieme Academie Harlingen VMBO en Maritieme Academie Harlingen MBO (NOVA College).

|Doorsturen