Nieuws

Leerlingen technasium exposeren 3D ontwerpen voor zwerfafvalproject

Langs ‘de snoeproute’, tussen rsg Simon Vestdijk en de Jumbo, ligt veel zwerfafval. Leerlingen van de rsg  hebben dit afval verzameld en onderzocht. Welk afval is het, door wie wordt het weggegooid en zou je dit afval ook kunnen hergebruiken? Voor plastic afval zijn er wel mogelijkheden. Leerlingen hebben ontwerpen gemaakt en prototypes met een 3D-printer. De prototypes worden tot aan de zomervakantie in de Estafette kringloopwinkel van Omrin tentoongesteld.

Al vanaf 2015 wordt op rsg Simon Vestdijk Technasium een zwerfafvalproject Samen Fryslân Schoon uitgevoerd. Ieder jaar verstrekt de wethouder van de gemeente Harlingen een opdracht aan de leerlingen. Dit jaar zijn zeventig eerstejaars technasiumleerlingen ongeveer zes weken met deze opdracht aan de slag geweest.

 

De opdracht was: kom met een oplossing ter voorkoming van het zwerfafval langs de snoeproute van school naar de Jumbo en rondom jullie school in Harlingen. Op 20 april hebben twintig leerlingen de oplossing in de Raadszaal van het gemeentehuis gepresenteerd.

Het was hen nog nooit zo opgevallen dat er zoveel zwerfafval lag langs de snoeproute. Vooral broodzakjes. Zou het broodje ook zonder zakje verkocht kunnen worden? Ze vonden dat de mensen die afval opruimen vooral beloond moesten worden. Hiervoor zou een pasjessysteem ingevoerd kunnen worden. Met als beloning een bioscoopkaartje of een hebbedingetje gemaakt van gerecycled plastic. De ontwerpen die ze daarvoor gemaakt hebben met de 3D-printer worden nu dus tentoongesteld in de kringloopwinkel.

 

In het project Samen Fryslân Schoon 2018 gaan de gemeenten Waadhoeke en Harlingen de strijd aan met zwerfafval. Inwoners, leerlingen van scholen, leden van verenigingen en andere groepen doen allemaal mee. Er zijn afvaltheaterlessen op basisscholen, opruimacties in wijken en dorpen, ‘Skjin wetter acties’ in grachten en vaarten en pratende afvalbakken tijdens evenementen. Dit project wordt uitgevoerd door Friese Milieu Federatie, IVN, Omrin en de gemeenten Harlingen en Waadhoeke.

|Doorsturen