Nieuws

Kunstwerk van de Maand

Stichting Kunstuitleen HA-15 kiest iedere maand een ‘Kunstwerk van de Maand’. Astrid van Straaten kiest het schilderij (acryl, 50x60) van Dickey Salverda getiteld ‘Slavernij/Door of no return’.

 

Het vertelt de tragedie van de slavernij in een simpel beeld van een openstaande deur van Cape Coast Castle langs een haven in Ghana. De deur bestaat nog steeds. Van hieruit werden slaven verscheept. Ook Nederlanders waren actief in de slavenhandel, die mede heeft gezorgd voor de economische bloei in onze Gouden Eeuw.

 

Astrid: “Ik viel niet voor de titel. Ik heb heel andere gedachten bij dit beeld. De kleur blauw van de zee in de verte, die je ziet door een poort. En iemand die net ook door die poort gelopen is. Een verrassend, spannend beeld. Vrolijk. Niet zoals de titel zegt. Ik heb ’m niet schildertechnisch gekozen. Ik ging puur op ’t beeld af. Heel uitnodigend, heel bijzonder.”

 

Dickey Salverda is beeldend kunstenaar. Ze is van jongs af gefascineerd met tekenmateriaal bezig. Ze ontdekte dat ze er haar eigen werkelijkheid mee kon scheppen. Ze volgde onder meer de Academie voor Expressie & Communicatie en een modeopleiding waarin ze allerlei materialen kon onderzoeken zoals pastelkrijt, inkt, olieverf, aquarel, om na allerlei experimenten het medium acrylverf te gaan gebruiken. Ze vertoefde regelmatig in het buitenland. Daardoor ontstond bij haar de behoefte aandacht te geven aan slavernij.

 

Heeft u belangstelling voor het werk van Dickey? Haar werk en dat van de andere deelnemende kunstenaars is te lenen bij Kunstuitleen HA-15 Harlingen. Neem eens een kijkje bij de exposities van de Kunstuitleen. Die vindt u in de etalage van Voorstraat 65, waar ook het Kunstwerk van de Maand te bewonderen is, of tijdens openingstijden in gebouw Nieuw Zuid op Prinses Irenestraat 2 in Harlingen.  Daarnaast staan alle kunstwerken vermeld op www.kunstuitleenharlingen.nl, met de informatie over de kunstenaars en het lenen van kunstwerken.

|Doorsturen