Nieuws

Komt er een 16e Accordeondag?

De  vijftiende editie van de ‘Dag van de accordeon en trekzak’ is begin deze maand gehouden in Stadsschouwburg Trebol. Organisatoren Albertus van der Plaats, Tineke van der Meulen, Hieke en Kobus Scheffer blikken terug op deze traditionele dag.

Door Ubbo Posthuma

Interview door verslaggever Ubbo Posthuma, met vlnr. Tineke van der Meulen, Albertus van der Plaats, Kobus en Hieke Scheffer. (Foto: HC – Joachim de Ruijter)

Albertus vertelt dat hij hiermee in 2004 is begonnen. “Ik werkte bij Bruna en had op een gegeven moment geen werk meer. Via Siebo Homminga werd ik in contact gebracht met de toenmalige beheerder van Trebol, Piet Homminga. Die wilde wel wat activiteiten binnen de schouwburgmuren en vroeg of ik dat wilde doen.”

 

Albertus stelde voor een accordeondag te gaan houden. Hij had al eerder ervaring opgedaan in ’t Skûtsje, waar hij iedere eerste woensdag van de maand een zoiets organiseerde. Guus, de uitbater van ’t Skûtsje zag het eerst niet zitten. “Ik hef niks met trekzakken en accordeons”, zei hij. “We kanne ’t toch ’n keer probere ouwe seun”, probeerde Albertus hem over de streep te trekken. En dat lukte. Het werd vier à vijf jaar een groot succes. Later werd de belangstelling wat minder en werd het nog één keer in de twee maanden gehouden. 

 

Albertus heeft organiseren in zijn bloed. Zo was hij de geestelijk vader van diverse activiteiten in Trebol, zoals een rock and roll festival, de slotavond van het Straatfestival, en een bluesavond. Hoewel het zijn intentie niet was, gaf hij ook nog les op trekzak. “Jan en Anneke Visser van café de Katterug waren mijn buren en tevens vrienden”, zegt Albertus. “Toen ze op een avondje bij mij waren speelde ik een stukje op de trekzak. Anneke gelijk enthousiast. ‘Kanst mij dat oe klere seun.’ Er werd een avond afgesproken in het café. Toen ik naar binnen ging zaten er ineens vijf vrouwen die wel les wilden en zo is het begonnen”, lacht Albertus.

 

In 2004 de eerste aflevering van de accordeondag in Trebol. Samen met Tineke, Hieke en later Kobus, die ook bij Albertus op les zaten, werden de zaken resoluut aangepakt. “Het was gelijk al een succes”, zeggen Hieke en Tineke. “Ruim 800 bezoekers inclusief de accordeonisten. Het jaar daarop hadden we zo’n 1000 bezoekers, ongekend.” Het waren mooie jaren en de mensen kwamen uit het hele land. Onder meer Nijmegen, Utrecht, Rotterdam, Amersfoort, Groningen, Den Helder, Schagen, Medemblik, Vlieland en Terschelling, en dat is heden ten dage nog steeds zo.

Toch wordt de belangstelling de laatste twee jaar wat minder, ook landelijk. “Maar ondanks dat hadden we dit jaar toch nog 350 bezoekers”, zegt Kobus Scheffer, die steevast ieder jaar met zijn echtgenote Hieke de kassa bedient. De dag begon deze keer om 13.00 en eindigde om 18.00 uur met de grand finale.

 

De sfeer is altijd subliem, waarbij verschillende stijlen worden gespeeld. Eigenlijk is het één grote familie aangezien sommigen al jaren komen, zeggen ze alle vier. Ook wordt er ieder jaar een grote verloting gehouden en het mag volgens Albertus best gezegd worden dat de Harlinger winkeliers hier altijd voor honderd procent aan meewerken. “We krijgen nooit nee te horen, zelfs in de crisisjaren, geweldig.” Vaste medewerkers zijn Ronnie van der Plaats voor de techniek, Tom Nijkamp voor begeleiding op drums en Henk Jan Cornelisse is al jaren als spreekstalmeester.

 

Dus volgend jaar weer, vragen we aan Albertus. Maar hij is er niet gerust op. “Nu Trebol dicht gaan, hebben we nog geen vervangende ruimte gevonden”, laat Albertus weten. “Het doet zeer dat Trebol verdwijnt; er liggen zoveel herinneringen. Eigenlijk kunnen we als stad niet zonder een dergelijke voorziening. Waar moet iedereen heen, toneelverenigingen, bluesavond, zangkoren, muziekverenigingen, bridgeclub, enzovoort. We hopen van harte dat de gemeente met een oplossing komt. We wachten maar af.”

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda