Nieuws

Klappijp uit afvaloven

Dit is een klappijp uit de afvaloven. Statenlid Fenna Feenstra (SP) maakte deze foto enige tijd geleden, en afgelopen maandag was het weer zover: de vijfde klappijp binnen een half jaar.

 

(Foto: Fenna Feenstra)

De afvaloven is weer opgelapt en wordt vandaag opgestart. “Als de REC een auto zou zijn”, stelt advocaat Henri Sarolea, “dan zou een garagehouder geen nieuwe apk-verklaring afgeven en verlangen dat eerst het gehele buizenwerk grondig geïnspecteerd en waarschijnlijk geheel vernieuwd dient te worden alvorens de auto eventueel weer de weg op mag.”

De afvaloven wordt al veel langer geplaagd door klappijpen. Dat komt onder andere door een te hoge zoutzuuruitstoot. De laatste klappijp - nog geen maand na de vorige - was voor Sarolea aanleiding de Harlinger gemeenteraad aan te schrijven. Sarolea vertegenwoordigt een groep burgers, en ook stichting Afvaloven Nee (SAN). Hij benadrukt in zijn mail dat juist bij storingen/stilleggen van de installatie, de kans op vorming van grote concentraties kankerverwekkende stoffen als dioxine groot is. “De laatste keer dat Omrin bij zo’n gebeurtenis geheel met de billen bloot moest (…) bleek het gelijk enorm mis: een enorme emissie van dioxinen in enkele uren tijd, ruim méér dan in een heel jaar toegestaan.”

Daarom moet de raad nu alle emissiecijfers van de laatste storing opvragen, en openbaar maken, stelt Sarolea. Verder zijn de klappijpen inmiddels te voorzien, en dat is volgens de Harlinger advocaat reden voor een sluitingsmaatregel.

Vandaag is er vanaf 14.00 uur een protest bij de afvaloven, terwijl Omrin in Oudehaske een aandeelhoudersvergadering heeft. De problemen met de afvaloven staan hoog op de agenda. Een delegatie van SAN zal daar een petitie overhandigen. Gisteravond sprak het Harlinger gemeentebestuur in Leeuwarden met Provinciale en Gedeputeerde Staten over de afvaloven. “Morele steun kreeg de gemeente Harlingen wel,” meldt Omrop Fryslân, “maar verder kunnen de Staten niet zoveel.”

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda