Nieuws

(Advertorial)

KLAFA Chocola bjusterbaerlik lekker

ACHLUM – Wie het idyllische dorp Achlum binnen komt, kan niet vermoeden dat zich hier een chocoladefabriek bevindt. Sinds 1997, toen directeur en eigenaar Jan Klaver de stoute schoenen aantrok en de fabriek in gang zette.

Jan Klaver toont enkele van zijn producten die door KLAFA Chocola worden gemaakt. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Door Ubbo Posthuma

Klaver deed een opleiding op de middelbare landbouwschool. Maar zoals het wel vaker gaat, ging hij toch een geheel andere richting op en de sympathieke Achlumer ging bij Lankhorst in Sneek werken. Na een paar jaar kreeg hij de kans om zijn oom op te volgen bij EFRACO, een chocolade fabriek, op dat moment gevestigd in Achlum. Toen EFRACO werd overgenomen en in 1995 naar Leeuwarden verhuisde, werd het Klaver duidelijk dat een grote organisatie niet bij hem paste. Hij kocht de oude melkfabriek aan de Monnikenweg met bijbehorend woonhuis in Achlum van zijn toenmalige werkgever. Een goede zet, bleek later.

 

Je moet lef en doorzettingsvermogen hebben, om een eigen bedrijf te beginnen. Jan Klaver heeft dat. Hij had ervaring opgedaan bij EFRACO en begon in 1997 zijn eigen  chocoladefabriek onder de naam KLAFA chocola (Klaver-Faber chocola). Dit samen met zijn echtgenote en later met vroegere collega Seerp als vaste kracht erbij. Met een kracht via het uitzendbureau en familie als ondersteuning, werken ze onderhand met vier vaste mensen.

Er wordt chocolade gemaakt en verwerkt in alle soorten en smaken. Hazelnootpasta’s, dipchocola (voor de softijs) en coatings voor decoratie van koek en banket. En bio-chocolade, die ook ambachtelijk wordt verwerkt tot producten als bonbons, repen en flikken, met of zonder vulling, met of zonder noot.

 

Brazilië

Uiteraard probeert KLAFA zich te onderscheiden. “Wij waren vooral gericht op de industrie”, zegt Jan Klaver. “Maar sinds twee jaar maken we ook eigen producten. Wij maken onze eigen chocolade en mijn vrouw Marijke verwerkt een gedeelte van deze chocolade tot ambachtelijk eindproduct voor speciaalzaken, kleine winkels en tussenhandel. Dit op ambachtelijke wijze en zoals wij het doen, zijn we één van de weinige in Nederland. Je eigen chocolade maken en een eindproduct daarvan is uniek. Meestal wordt de chocolade aangekocht.”

 

De grondstoffen worden rechtstreeks uit onder andere Brazilië geïmporteerd. “In 2012 kwamen we in contact met mensen uit Brabant die een cacaoplantage aangekocht hadden in Brazilië. Daar worden op bijzondere wijze biologische bonen verbouwd van zeer hoge kwaliteit en daarvan wordt massa, boter en poeder geproduceerd.” Drie jaar later ontvingen zij het biologische keurmerk via de coöperatie van biologische boeren waar zij zich bij aansloten. Het runnen van een eigen plantage heeft als voordeel dat ze een eigen product met een eigen markt met nadruk op kwaliteit hebben kunnen ontwikkelen, en ze zijn niet afhankelijk van grote bedrijven.

Alles wat de chocoladefabriek verlaat, is met veel kennis en vakmanschap gemaakt.

Het meest trots zijn Marijke en Jan op de Fryse Hazzenútpasta, die met Nederlandse, Italiaanse of Turkse Hazelnoten wordt gemaakt. Wat de klant wil.

 

Mengmachine

Naast de productie van de eigen producten werkt KLAFA Chocola ook in loonopdracht. “We kunnen grondstoffen en ingrediënten mengen, walsen en/of malen. Vervolgens worden de producten opgelost en geconcheerd, zoals het mengen van chocolade heet. De ingrediënten worden op deze wijze vervaardigd tot een heerlijk eindproduct. Produceren is niet iets wat je snel even doet”, zegt Klaver. “Hoe langer de chocolade gemengd wordt, hoe anders het resultaat. Het proces kan van enkele uren tot 24 uur duren. Een kwestie van geduld dus. De uiteindelijke duur van het proces en de keuze van grondstoffen zal de uiteindelijke smaak bepalen. Chocolade die lang geconcheerd is, kan heel anders smaken dan dezelfde chocolade die korter in de mengmachine heeft gezeten. Voor ons als chocolademakers zijn het productieproces en de grondstofkeuze dus een zeer bepalende factor.” Indirect vindt de chocolade uit Achlum zijn weg over de hele wereld. Ondertussen via tussen- en groothandel niet alleen her en der in Europa, maar ook Saoedi Arabië en China.

 

Natuurlijk hebben ze in al die jaren alle ups en downs meegemaakt. Toch hebben Jan en Marijke zich niet laten ontmoedigen, integendeel. “Het is veelal handwerk, lichamelijk en fysiek vrij pittig, maar we halen er veel voldoening uit. Het is fantastisch werk. Alleen de steeds toenemende regels en administratie, daarvan wordt je soms wel een beetje tureluurs”, verzucht Klaver. “Maar daar tegenover staat veel voldoening en arbeidsvreugde binnen het familiebedrijf.”

 

Inmiddels staat de fabriek sinds vorig jaar in de steigers. Het circa honderd jaar oude pand is cultureel erfgoed en aan renovatie toe. Met steun van de provincie Fryslân en onder toezicht van steunpunt monumentenzorg  wordt dit nu gerealiseerd.

 

Achlum kan trots zijn op hun ‘oude melkfabriek’. Met andere woorden, waar een klein dorp groot in kan zijn.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda