Nieuws

Klaas Visser en Willem Koornstra nemen afscheid van KNRM

HARLINGEN – De KNRM heeft vorige week vrijdag twee vrijwilligers uitgezwaaid. Klaas Visser en Willem Koornstra beëindigen hun werk bij de KNRM Harlingen. Samen met vrijwilligers en partners werd op de zeesleepboot Holland afscheid van beide mannen genomen. Dick Veen, van het hoofdkantoor KNRM, sprak beiden toe. 

Door Ubbo Posthuma

 

Klaas Visser trad op 17 september 1997 toe tot de KNRM. In 21 jaar was hij samen met zijn collega’s betrokken bij 318 acties en dat was goed voor 1058 geredden (inclusief charterschepen). Hij was opstapper, motordrijver en helper aan de wal. Ook op het technische vlak stond Klaas zijn mannetje.

Willem Koornstra trad op 1 juli 1991 bij de KNRM in dienst. Hij kwam 452 keer in actie en dat was goed voor 1413 geredden (inclusief charterschepen). Hij was opstapper, plaatsvervangend schipper, helper aan de wal en secretaris. Willem ontving onder andere de bronzen draagmedaille KNRM ne is Lid in de orde van Oranje Nassau. Eén van de acties was voor een Cesna die in zee neerstortte.Zowel Willem als Klaas werden betiteld als betrouwbare en kritische KNRM-ers, met oog voor veiligheid.

 

Ook schipper Rein Mulder sprak beiden toe en noemde ze jongens die onopvallend hun werk deden en maar zelden op de voorgrond traden, maar o zo waardevol voor het Harlinger station. Ook de verschillende uitjes en anekdotes kwamen aan de orde.

 

Zo was Klaas vaak de enige die op dinsdagavond een fles wijn opende. Was die eenmaal open dan waren er altijd wel collega’s die een wijntje meedronken. “Tot nu toe hebben nog niemand gevonden die deze traditie van Klaas heeft overgenomen”, zei Rein Mulder. “Het zou mooi zijn Klaas dat je af en toe op dinsdagavond langskomt om onze wijnvoorraad te inspecteren.  Wat we ook kunnen doen is de wijnvoorraad bij jou brengen, daar is de wijn in goede handen en kun je er van genieten wanneer jij wilt.”

 

Als een duvel uit een doosje vlogen de medevrijwilligers onverwacht op Klaas af, met ieder een fles wijn in de handen. Op een gegeven moment lag er een dertigtal flessen op tafel. Klaas zit niet gauw om een praatje verlegen, maar was nu even sprakeloos.

Beiden ontvingen de vrijwilligersmedaille en diverse attenties. De dames kregen detraditionele KNRM-lepeltjes en een fraai boeket bloemen. In een dankwoordje van Klaas als Willem prezen ze de kameraadschap, en ze zijn blij dat er de laatste jaren ook jongeren bij zijn gekomen. De jaren zijn voorbij gevlogen. Kortom, het was een onvergetelijke tijd.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda