Nieuws

Karakteristieke panden binnenstad in de steigers

HARLINGEN - De Bouwvereniging voert onderhoud uit aan vijf karakteristieke woningen in de binnenstad. De buitenzijde van de woningen aan de Oude Turfkade-Fabrieksplein en het Kerkpad waren aan een grondige isolatie- en onderhoudsbeurt toe. De beeldbepalende woningen staan nu in de steigers. 

Oude Turfkade aanbrengen dakisolatie.

In 1934 zijn de woningen aan de Oude Turfkade/Fabrieksplein in opdracht van de gemeente Harlingen gebouwd. Later zijn de woningen in het bezit van de Bouwvereniging gekomen.

Van de veel oudere woning aan het Kerkpad is het bouwjaar onbekend. Wel is bekend dat deze woning ooit een stadsboerderij is geweest. Dit pand is een rijksmonument.

De Bouwvereniging heeft een meerjarenplanning van onderhoud, waarmee zij haar woningbezit door isolatie en onderhoud kwalitatief op peil houdt.  Voor de aanpak van deze karakteristieke en monumentale woningen maakte de Bouwvereniging in overleg met de bewoners een plan. Architectenbureau Adema Architecten uit Dokkum, gespecialiseerd in historische gebouwen, werkte de plannen verder uit.

Het dak wordt voorzien van isolatiemateriaal. Er wordt onder andere isolerende beglazing geplaatst, ramen en dakgoten worden vernieuwd. Bouwbedrijf Vallinga-de Jong uit Bolsward voert de werkzaamheden uit. Dit bedrijf heeft ervaring met het renoveren van historische panden. De werkzaamheden - met uitzondering van het buitenschilderwerk - zijn eind dit jaar gereed. Na de uitvoering kunnen deze beeldbepalende historische Harlinger huurwoningen mee de toekomst in.

Kerkpad dakpannen leggen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda