Nieuws

Johan Outhuijse viert 75e verjaardag en 60 jaar in de horeca

Johan Outhuijse, wie kent hem niet. De steunpilaar in Trebol, een echte horecaman. Altijd goed geluimd en in voor een praatje. Johan zit de komende maand 60 jaar in het horecavak en dat mag zeker uniek worden genoemd. Tevens viert hij op 30 december  zijn 75e verjaardag. Dat is toch een feestje waard. En zo denkt deze sympathieke ouwe seun er ook over.

Door Ubbo Posthuma

In 1958 koos Johan voor de horeca. Wel had hij inmiddels zijn technische opleiding, met het daarbij behorende lasdiploma, cum laude behaald. Waarom dan toch de horeca. “De horeca heeft mij altijd wel getrokken”, vertelt Johan. “Toen mijn oom Wim Meijer mij polste om de plek van Douwe van Strate over te nemen, die in hotel De Valk in Franeker werkte, was ik verkocht. Douwe ging naar het Valk hotel Wieringerwerf.”

 

Johan voelde zich in dit vak als een vis in het water. Vooral de luxe diners van bedrijven als de firma Oostwoud, Fristho meubelfabriek, lunches van ‘Sukade’ de Jong, Rollingswier en ook de PC Commissie waren onvergetelijk. Maar ook Johan ontkwam er niet aan en moest in militaire dienst en wel bij de Koninklijke Luchtmacht. Niet dat hij als vlieger in een Starfigther mocht, nee hij kwam via de kazerne in Nijmegen uiteindelijk op de vliegbasis Leeuwarden terecht. Hier waren de toentertijd beroemde squadrons 323 en 324 gestationeerd. In de bar van de onderofficiersmess kwam hij in contact met vliegers en personeel van de basis. Twee mooie jaren waar hij zijn vak kon etaleren.

 

 

Na zijn diensttijd werkte hij nog één jaar bij De Valk in Franeker om toen te verkassen naar hotel Centraal in Harlingen, bij de familie Klaas Homminga, die later overging naar hotel Zeezicht waar hij collega werd van Folkert Kuperus en Siebo Homminga (zoon van de baas en niet veel later de zwager van Johan). Echter de drang naar een eigen bedrijf kreeg voor Johan eind jaren 60 gestalte en hij werd gevraagd om van ’t Hemeltsje (RK Verenigingsgebouw, later de Lichtboei aan de Rommelhaven), een commercieel bedrijf te maken.

 

Biljartzaaltje

“Als 23-jarige ondernemer heb ik hier prachtige jaren beleefd”, laat Johan met pretoogjes weten. “Bruiloften, visserijfeesten, carnaval met de Brulboeiers, die daar geweldige weekenden organiseerden voor de jeugd en ouderen. Dat was legendarisch waar nu nog veel over gesproken wordt.” Na een tiental jaren wilde Johan toch iets eigens. Zijn oog viel op een pand aan de Kleine Voorstraat, waar een zekere Littooy een winkel had in galanterieën. Op zeker moment ging de eigenaar stoppen en kwam het pand te koop te staan. Dat betekende actie en snel handelen. Johan zocht contact met de verkopers, de familie Bisschop uit Leeuwarden. Er kwam een deal en het ‘feest’ kon beginnen.

Na een grondige verbouwing werd er een bar, keuken, vergaderzaaltje en biljartzaaltje gerealiseerd. Het werden daar geweldige jaren met verschillende doelgroepen die langs kwamen, zoals meer dan 400 lopers die mee liepen aan de Pypke trimloop die ieder jaar werd gehouden. ’t Pypke werd een begrip in Harlingen, vooral de blues-avonden waren legendarisch. Dit met topbands als de ‘Pup Street Blues Band’ en het latere huisorkest ‘A Blues Connection’ uit Leeuwarden, met daarin drie Harlinger drummers, te weten Riny Roukema, Gert Jan de Valk en Nico Outhuijse (zoon van Johan en Gerda). Later en nog steeds werd Nico drummer bij de Kast en producer van vele bekende groepen zoals ‘Kajak’.

 

In 1989 ging Johan naar Zoutkamp. Even een ‘trouble shoot’ zoals hij het noemde. Café restaurant  De Boeter aan de haven. Tot dat Freek Teuben en vriend Lammert van der Wal in Zoutkamp langs kwamen. Ze hadden twee vragen: “Kunnen we wat lekkers bij je eten en of ik weer naar Harlingen wilde komen. Hotel Centraal kwam weer vrij en de mannen wilden weer in Centraal biljarten en verpozen.” Johan ging terug naar Harlingen en hoewel het mooie tijden waren, kraakte het pand onder de energiekosten. Het was zwaar om tot een positief resultaat te komen.

 

Café Bambach

Het volgende station was De Passage, beter bekend als café Bambach aan de Zuiderhaven. Ook was hij nog herbergier in de hotel De Steenen Man te Zurich. Ook dit bedrijf bleek niet rendabel te maken. Enerzijds door de ontvolking van het dorp, anderzijds door de wegomleidingen van Zurich. Een roep vanuit Trebol om de zaak weer op poten te zetten deed hem weer naar Harlingen terugkeren. Uitbater Piet Homminga, vervolgens een exploitant uit Hippolytushoef en nu na heel wat jaren nog steeds actief in de stadsschouwburg Trebol. “Afwachten wat er met dit unieke pand gaat gebeuren”, zegt Johan. “De tijd zal het leren.”

 

In ieder geval gaat Johan op zondag 30 december zijn verjaardag in stadsschouwburg Trebol op een bijzondere manier vieren. “Met z’n allen houden we een blues-feest, zeg maar een reünie.” Met onder andere A Blues Connection en vrienden waarbij de echte blues-muzikanten aanwezig zullen zijn. Met name de drie eerder genoemde drummers. Verder Melle Kleisma, Pieter Jan Roos, K. van der Ploeg, Jaap Prins, Wiebe van Dijk, Age Tolsma, David Gardeur, Hans Wijnbergen, Riemer Soolsma, Appie Rammers, Johan Jorna, Siebo Homminga, Eelco Gelling, Dick Remeling, Klaas van der Meulen en Piet Mensonides. Licht en geluid wordt verzorgd door Ben Meijer.

Dus op zondagmiddag 30 december iedereen naar stadsschouwburg Trebol om de verjaardag van Johan te vieren en tevens te genieten van een echte ouderwetse blues middag. Info: 0517-413800 of 06-29288969. De entree (10 euro per persoon) komt geheel ten goede aan de muzikanten en het licht en geluid van deze unieke happening.

|Doorsturen

Ab Middendorp

2018-12-12 21:50:53

We komen zeker

Buienradar



Agenda