Nieuws

Jelle Zijlstra ontvangt koninklijke onderscheiding

HARLINGEN - Jelle Zijlstra (59) uit Harlingen heeft vorige week vrijdag uit handen van burgemeester Roel Sluiter een koninklijke onderscheiding ontvangen. Hij is benoemd als Lid in de orde van Oranje Nassau.

In de schilderswereld staat Jelle Zijlstra bekend als een zeer gemotiveerde vrijwilliger. Zo is hij sinds 1982 secretaris en penningmeester van de Vakgroep schilders Fryslân, onderdeel van de Studie Club Schilders in Nederland. Sinds 2005 is Jelle ook organisator en docent bij de Vakgroep Schilders in Fryslân. Voor schilders die zich willen bekwamen in hout- en marmertechnieken bood Jelle een cursus aan. Ook organiseerde hij de Painter Music Night, een evenement voor muzikale schilders.

Bij de Stichting Skills Netherlands is Jelle vanaf 1990 trainer geweest en stoomde Friese leerlingen klaar voor de Nederlandse, Europese en wereldkampioenschappen. Deze wedstrijden in diverse vakdisciplines worden door Skills Netherlands georganiseerd. De begeleiding door Jelle heeft ertoe geleid dat kandidaten finalist of zelfs Nederlands kampioen zijn geworden die dan weer meededen aan internationale finales.

In 2000 werd Jelle secretaris en wedstrijdsecretaris van de Studie Club Schilders Nederland. In 1989, 2005 en 2017 organiseerde hij de landelijke schildersdag. Voor de jaarlijkse vakwedstrijden ontwikkelde Jelle een deel van de opgaven voor de wedstrijd en hij was 17 jaar lang jurylid. Voor het Savantis Vakcentrum was Jelle in 2008 coauteur van een leerboek over oude schildertechnieken.

Als fotograaf heeft Jelle veel vrijwilligerswerk gedaan in de gemeente Harlingen voor de stichting CityProms en Bluesnight Midlum. Ook ontwierp hij belangeloos logo’s voor onder andere de Sint Michaëlschool en het verenigingsblad van wijkvereniging De Spiker. Regelmatig leverde Jelle kopij aan en schreef recensies voor bladen en kranten.

Helaas is Jelle door een ernstige ziekte noodgedwongen gestopt met het uitoefenen van zijn geliefde werk en vrijwilligersactiviteiten.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda