Nieuws

Isolatie offerte in Harlingen voor alle inwoners

Harlingen - Inwoners uit de hele gemeente kunnen vanaf vandaag een gratis offerte opvragen voor isolatie in Harlingen. Isolatiebedrijf Friesland hoopt zo bij te dragen aan de plannen van de gemeente Harlingen om woningen eerst te isoleren en pas daarna gasvrij te maken.

 

Dorpen en woonwijken in de gemeenten Harlingen en Waadhoeke worden tot 2030 nog niet van het aardgas gehaald. Dat maakten beide gemeenten onlangs bekend in hun warmtetransitievisie. De komende jaren gaan de plattelandsgemeenten eerst inzetten op de isolatie van woningen. Zowel Harlingen als Waadhoeke vinden het te vroeg om nu al te zeggen welke wijken en dorpen er van het gas af moeten. Maar beide zien wel in dat er snel een oplossing moet worden bedacht voor het probleem. Daarom komen ze met een uniek stapsgewijs plan voor de lokale energietransitie.

 

Eerst isolatie, dan gasvrije huizen

Volgens wethouder Harry Boon (CDA) is isolatie in Harlingen voor nu een reëlere aanpak dan het afkoppelen van woningen van het gas. Aan de Harlinger Courant laat de wethouder van onder andere Milieu en Duurzaamheid weten dat het op dit moment nog erg duur is om een huis dat nu met gas wordt verwarmd op een andere wijze te verwarmen. Zodoende is met woningisolatie al een behoorlijke besparing in korte tijd te behalen. Op die manier maakt de gemeente alle woningen stapsgewijs aardgasvrij-klaar en hebben inwoners dus eerder profijt van de energietransitie.

 

Minder gasverbruik dankzij isolatie

Door woningen in Harlingen en Waadhoeke eerst te isoleren, kan het gasverbruik in beide gemeenten al redelijk vroeg al worden teruggebracht. Er is namelijk minder gas nodig om huizen te verwarmen als deze goed geïsoleerd zijn. Daarnaast is het voor velen een goedkopere manier om deel te nemen aan de energietransitie; het isoleren van een woning is in vergelijking tot het aanschaffen van bijvoorbeeld een warmtepomp een stuk voordeliger. Voor de isolatie van huizen in Harlingen wordt er bovendien gekeken naar subsidies vanuit de gemeente.

|Doorsturen

BuienradarAgenda