Nieuws

IJsvereniging 175 jaar en in zee met ClubCollect

De Harlinger IJsvereniging is dit jaar 175 jaar oud en maakt een vernieuwing door: de bekende papieren lidmaatschapskaart verdwijnt. En de contributie wordt - ook al met het oog op corona - niet meer aan de deur geïnd, maar digitaal, via ClubCollect.

Vlnr Berend Visser, Floris Sinnema en Atze van der Bos. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

In het Fries Scheepvaartmuseum te Sneek zitten in het archief stukken en notulen van het ‘Permanent Hardrijderij Gezelschap’ uit 1845-1855, weet penningmeester Atze van der Bos. Binnenkort wordt de baan van de jarige ijsvereniging weer onder water gezet, en het wordt ook weer tijd voor de inning van het contributiegeld voor komend seizoen. 

Er wordt niet meer huis aan huis gelopen voor het aanbieden van de lidmaatschapskaart (de zogenaamde Heren/Dames-kaart). “Het werd steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden voor het ophalen van de contributie bij de ongeveer 1400 leden”, zegt Atze van der Bos. “Daarbij was het vaak nodig meerdere bezoeken te doen bij niet thuis of geen contant geld. Momenteel is contant geld en de huidige coronapandemie ook nogal een probleem…”

De vereniging is daarom in zee gegaan met de organisatie ClubCollect, die voor vele sportverenigingen (ongeveer 2300 in Nederland) de inning van contributie automatiseert en de betalingsverzoeken verzorgt. Alle leden van de Harlinger IJsvereniging krijgen voor komend winterseizoen 2020/2021 per post een verzoek tot betaling: een betaallink die leidt naar een betaalpagina van ClubCollect op internet. Hier kan iedereen de contributie betalen en gegevens achterlaten voor de administratie.

Het is belangrijk dat alle leden hun mailadres hier invullen, zodat de communicatie met leden voortaan via e-mail kan verlopen. Zo kan de vereniging de portokosten terugbrengen naar nul. De contributie is altijd zo laag mogelijk gehouden. “Maar ook wij ontkomen er niet aan deze te verhogen om de begroting sluitend te houden”, aldus Van der Bos. De contributie is nu 8 euro. Er wordt gewerkt aan een digitale ledenkaart. 

De ijsbaan aan de Achlumerdijk wordt binnenkort weer onder water gezet door de ijsmeester. “We hopen op een winter met vorst en ijs waarbij er weer eens geschaatst kan worden”, zegt Van der Bos. “Door de klimaatontwikkeling wordt dit helaas meer uitzondering dan regel. Een Elfstedentocht hebben we al ruim 20 jaar niet meer gehad, maar schaatsbaar natuurijs nog wel regelmatig. Het lukte niet elke winter, maar veel recente winters kon in een deel van het land toch geschaatst worden. Zo stonden we eind januari 2019 nog een paar dagen op de schaats en in 2018 eind februari en begin maart.”

De jaarlijkse ledenvergadering gaat dit jaar niet door in verband met corona; er zal alleen een bestuursvergadering plaatsvinden op 12 november met de nodige beperkingen. De vereniging is nog op zoek naar een nieuwe secretaris en een algemeen bestuurslid. Eenieder die zich geroepen voelt kan contact opnemen met de voorzitter Floris Sinnema.

|Doorsturen

BuienradarAgenda