Nieuws

Holocaust Memorial Day op rsg Simon Vestdijk

Wereldwijd werd maandag 27 januari herdacht dat het 75 jaar geleden was dat het concentratiekamp Auschwitz bevrijd werd door de Russische troepen. Ook 5 vwo van rsg Simon Vestdijk deed hieraan mee in het kader van ons 5A-project.

Door Nikita Judkins en Ellen Rombout

In de doopsgezinde kerk aan de Zoutsloot opende burgemeester Roel Sluiter de dag met een indrukwekkende toespraak. Niet alleen moeten wij doorgronden hoe de massamoord op joden, Roma en Sinti plaatsgevonden heeft, ook moeten wij daaruit lessen trekken voor vandaag. Wij moeten alert zijn op signalen in de samenleving nu. Daarna keken de leerlingen naar een documentaire over kampcommandant Gemmeker van Westerbork. Hierin wordt gesproken met mensen die in Westerbork zaten als gevangene maar ook kleindochter Anke Winter komt aan het woord. Het diepe verdriet dat zij voelde toen aan het licht kwam wat haar opa voor rol speelde in WOII. Ook zij spreekt voor scholieren over haar grootvader.

Vervolgens spraken Herman Polak en Ypie Yntema, haar onderduiknaam, over hun jeugd waarin zij als joodse kinderen ondergedoken zaten. Herman maar liefst achttien keren en Judith tweemaal. Zij kwam via de Hollandse Schouwburg als eenjarige bij een gezin in Idskenhuzen. Een dorp van slechts 300 inwoners waaronder ook NSB’ers. Beide verhalen werden ademloos beluisterd en er kwamen vele vragen los bij de leerlingen.

’s Middags gingen wij eerst naar de begraafplaats van Harlingen in een grote optocht. Wethouder Hein Kuiken van Onderwijs was hier eveneens. Jan Norg uit Harlingen sprak bij het Neuengamme-monument. Hier ligt een steen voor onder andere zijn vader die in het verzet zat, opgepakt werd en naar het werkkamp Neuengamme gedeporteerd. De as van de overledenen werd over de tuinen van de SS kampbewakers gestrooid! Hier werd een witte roos bij de herdenkingsnaald voor verzetsstrijders gelegd. Vervolgens bezochten wij nog de meer dan 70 graven van geallieerde strijders. Ook hier werd een roos gelegd.

Wij stonden ook op de joodse begraafplaats en bij het monument van Jan Murk de Vries. Dit monument is gemaakt ter nagedachtenis aan de vervolgde en vermoorde joden uit Harlingen. Achter dit monument werd een roos gelegd. Immers volgens joodse traditie worden alleen stenen op de begraafplaats zelf geplaatst.

Na dit indrukwekkende bezoek gingen de leerlingen met zeven begeleiders van Oud Harlingen en Centraal Comité 1945 mee om de 45 struikelstenen langs te gaan. Deze struikelstenen zijn in 2012 geplaatst door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig die op deze manier iets probeert te herstellen van de enorme ellende die mede door zijn SS-ouders is aangericht tijdens de bezettingsjaren in Europa. De leerlingen hebben de struikelstenen gepoetst, de namen van de vermoorde joodse Harlingers of Harlinger joden hardop gezegd plus de plek waar zij vermoord zijn. Dit was of Sobibor of Auschwitz. Als laatste werd een roos gelegd voor elke struikelsteen. Ook dit was heel indrukwekkend.

De afsluiting van deze dag werd weer in de doopsgezinde kerk gedaan. Heel veel mensen hebben een bijdrage geleverd om deze dag mogelijk te maken. Het was mede daarom indrukwekkend en onvergetelijk! Met meer dan 66 leerlingen, de gastsprekers en vele anderen stonden wij deze dag ook in Harlingen stil bij Holocaust Memorial Day.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda