Nieuws

Heroïsche strijd om Harlinger golfkampioenschap

Voor het eerst in de 15-jarige geschiedenis van het Harlinger golfkampioenschap werkten de weersomstandigheden niet echt mee. Wind en regen teisterden de 60 deelnemers, maar dat maakte het tegelijkertijd ook een soort van heroïsche strijd om de titels en extra prijzen die er te verdienen waren. Het was dus werken geblazen op de 18 holes van de Leeuwarder golfclub De Groene Ster. Het leek de deelnemers overigens niet te deren, want er werd niet minder fanatiek gestreden. Voor Harlinger golfers is het namelijk best een dingetje, die Harlingen Masters. Er staat wat op het spel.

De dag begon nog droog, al waaide het meteen al wel behoorlijk. En toen binnen een uur na de start ook het hemelwater overvloedig naar beneden kwam, moesten de paraplu’s opgezet worden en werd het echt een strijd met de elementen. Natte handen, natte kleding, natte stokken en de wind die behoorlijk van invloed was op geslagen ballen. Maar dat was het dan ook wel, want de stemming bleef onaangetast goed. Na afloop geen wanklank en de nazit met borrel, prijsuitreiking en diner (in golferstermen ‘hole 19’) was als vanouds goed, zoals het Harlingers betaamt.

Wat daar zeker ook aan bijdroeg was dat onze nieuwe burgemeester Ina Sjerps ten tonele verscheen om de prijzen uit te reiken. Dat werd door de deelnemers zeer gewaardeerd. Dat ze (nog) weinig van golf weet werd haar vergeven, ze kweet zich met verve van haar taak. Van het bestuur van de golfclub kreeg ze een uitnodiging om eens een kennismakingsrondje te komen spelen. Afwachten of ze binnenkort ook op de deelnemerslijst van de Harlingen Masters zal verschijnen…

Extra prijzen

Uiteindelijk kan er maar één de echte winnaar zijn, maar om het geheel wat aantrekkelijker te maken, werd op diverse holes ook om extra prijzen gestreden. Dan hebben we het over de Neary, wie slaat de bal op een korte hole in één keer het dichtst bij de hole? En over de Leary, wie slaat de bal op een relatief korte par-4 hole in 2 slagen het dichtst bij de hole? Verder worden zogenaamde birdies (een slag minder dan de par van de betreffende hole) beloond met een prijsje.

De uitslag

Leary hole 2: Sjoerd de Gooier
Neary hole 6: Frederik van Gemert
Neary hole 14: Steven van Griethuijsen
Leary hole 16: Sjoerd de Gooier

Birdies: Jitze Baarsma (h14), Marijke Moralee (h5), Arend van der Maas (h11), Peter Wijbenga (h9), Frederik van Gemert (h6), Johannes Woudstra (h10).

Talent Golfer 2021

Om de titel Talent Golfer wordt gestreden door de deelnemers met een handicap hoger dan 25. Dat is het aantal slagen dat zij extra mogen gebruiken boven de standaard (de par) van de baan, zijnde 72 slagen. Iemand die dus handicap 25 heeft, speelt op een niveau van 97 slagen. Heb je minder slagen nodig tijdens een ronde, dan zakt je handicap. Heb je meer slagen nodig, dan loopt de handicap weer omhoog. Zo blijft die handicap in golf altijd meebewegen met het niveau waarop je gemiddeld presteert.

Uitslag Talent Golfer 2021

1) en dus Talent Golfer 2021: Arend van der Maas (handicap 41,9). Hij had 100 slagen nodig en dat resulteerde in 33 punten
2) Erno Leguijt (hcp 37,8), 104 slagen, 32 punten
3) Titus Wesselius (hcp 26,2), 97 slagen, 32 punten

Master Golfer 2021

Dit zijn de meer ervaren golfers met een lagere handicap. Zij krijgen maar weinig extra slagen op iedere hole en moeten in veel gevallen ook holes in par spelen om punten te verzamelen.
Voor het eerst in de geschiedenis van de Harlingen Masters was het een oud-winnaar die de meeste punten scoorde en dus voor de tweede keer tot kampioen gekroond kon worden. Na zijn overwinning in 2007, lukte het Johannes Woudstra nu opnieuw om de begeerde titel in de wacht te slepen.

Master Golfer 2021

1) Johannes Woudstra (hcp 8,0), 80 slagen, 36 punten
2) Wim de Keijzer (hcp 16,4), 88 slagen, 35 punten
3) Frederik van Gemert (hcp 10,2), 87 slagen, 31 punten

Voor alle winnaars waren er prijzen en de winnaars werden gehuld in een heuse Harlingen Masters-badjas. Zij kregen het bij de prijs behorende wandbord van de Harlinger Aardewerkfabriek overhandigd. Voor hen die niet wonnen: de revanche kan volgen op 10 juni 2022, want dan staan de Harlingen Masters 2022 op het programma.

|Doorsturen

BuienradarAgenda