Nieuws

Herbaijumer ontkent drugsgebruik bij dodelijk ongeval

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag een half jaar cel geëist tegen een 35-jarige inwoner van Herbaijum voor het veroorzaken van een ongeval met dodelijke afloop op de N31 bij Zweins.

Op 28 februari 2019 reed de man ’s avonds om iets na elven achterop de Peugeot 206 van een stel uit Harlingen. Door de impact van de botsing draaide de Peugeot verschillende keren om de as en belandde de auto uiteindelijk op de kop in de sloot naast de weg. De bestuurder, een toen 70-jarige inwoner van Harlingen, slaagde erin uit de auto te kruipen. Zijn partner (62) moest door de brandweer uit de zwaar beschadigde auto worden gehaald. Zij overleed een paar dagen later.

Verschillende getuigen hebben verklaard dat de verdachte te hard zou hebben gereden. Een automobilist had een zwarte Audi A4 - met hetzelfde kenteken als de auto van de verdachte - met hoge snelheid bij het Crystalic Business Park in Leeuwarden zien rijden. “Hij reed als een maniak”, had de getuige tegen de politie gezegd. Een andere getuige had voor het ongeval op het Europaplein in Leeuwarden een auto gezien die leek te ‘driften’. Driften - zijdelings met een auto door een bocht rijden - is een hobby van de verdachte.

Een vrouw die op de A31 achter de auto van de slachtoffers reed werd vlak voor de botsing ingehaald door de Audi. Zij vond dat de bestuurder veel te snel reed om netjes in te voegen en er zou ook te weinig ruimte zijn geweest om in te voegen. De vrouw had geen remlichten gezien bij de Audi. De verdachte heeft na het ongeval verklaard dat hij 145 kilometer per uur reed. Hij zou in de achteruitkijkspiegel hebben gekeken toen hij de Peugeot wilde inhalen. Voor hij het goed en wel doorhad botste hij achterop de Peugeot.

Hij schatte dat de Peugeot niet harder dan 70 moet hebben gereden. De bestuurder van de Peugeot had verklaard dat hij 110 reed. Meteen na de botsing had de verdachte zich niet bekommerd om de inzittenden van de Peugeot. Hij dacht dat een andere auto, die op de vluchtstrook was gestopt, de auto was waar hij tegenaan was gereden. “Ik heb die auto nooit in de sloot zien liggen”, zei hij. Dat was niet het enige opmerkelijke in zijn gedrag: hij was na de botsing in de middenberm op de motorkap van zijn auto gaan zitten om een sigaret te roken. En hij had zijn moeder gebeld en op zijn telefoon op Google gezocht met de zoekterm ‘Fiat Panda’.

Dat bevreemdde rechtbankvoorzitter Bert Dölle. “U rijdt ergens tegenaan en dan gaat u niet kijken of die mensen hulp nodig hebben.” Zijn niet-reageren had volgens de verdachte alles te maken met zijn autisme. Hij had op zijn telefoon gekeken om rustig te worden. “Ik was in shock door de klap”, aldus de Herbaijumer. Meteen na het ongeval zou hij tot twee keer toe tegen politiemensen gezegd hebben dat hij voor de botsing bezig was iets te pakken en daardoor de Peugeot niet had gezien. Die uitspraak trok hij later weer in. Hij zou het gezegd hebben omdat hij in shock was.

Er was speed in zijn bloed aangetroffen, uit onderzoek bleek dat hij bijna vijf keer boven de toegestane grenswaarde zat. De Herbaijumer ontkende dat hij drugs had gebruikt. Dat er speed in zijn bloed was gevonden kwam volgens hem door de medicatie die hij gebruikte voor zijn autisme. Dat is volgens een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onmogelijk: het middel dat de verdachte slikt is een compleet andere stof dan amfetamine. Het is ook niet mogelijk dat het medicijn in het lichaam wordt omgezet in amfetamine.

Officier van justitie Nine Tromp vond dat de Herbaijumer “aanmerkelijk onvoorzichtig” heeft gereden. Tromp ging er vanuit dat de verdachte langere tijd niet zijn aandacht bij de weg heeft gehad en dat daardoor de botsing is ontstaan. De officier vond het “onbegrijpelijk” dat de man na de botsing bij zijn auto is gebleven. De verdachte is internationaal vrachtwagenchauffeur. Juist daarom mag van hem meer verantwoordelijkheid worden verwacht dan van de doorsnee verkeersdeelnemer, vond Tromp.

Bovenop de celstraf eiste de officier een rijontzegging van 24 maanden waarvan 18 maanden voorwaardelijk. De verdachte is zijn rijbewijs al zes maanden kwijt geweest. In een aangrijpende verklaring stak de partner van het overleden slachtoffer zijn woede om het gedrag van de verdachte meteen na het ongeval niet onder stoelen of banken. Hij kon niet begrijpen dat de man op de motorkap zat te roken, terwijl zijn partner vocht voor haar leven. Hij vond dat de Herbaijumer niet hoort deel te nemen aan het verkeer. “Die verantwoordelijkheid kun jij niet aan.”

De rechtbank doet op 16 december uitspraak.

|Doorsturen

BuienradarAgenda