Nieuws

Herbaijumer krijgt celstraf en rijontzegging voor ongeval met dodelijke afloop

LEEUWARDEN – Een 35-jarige inwoner van Herbaijum is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot zes maanden cel en een rijontzegging van een half jaar en anderhalf jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Eind februari 2019 botste de man op de A31 met zijn auto tegen een voorligger. Een van de inzittenden van de andere auto kwam daarbij om het leven.

Het ongeval gebeurde op 28 februari 2019, iets na 11 uur op de A31 ter hoogte van Zweins. De Herbaijumer botste met zijn Audi A4 met hoge snelheid achterop de Peugeot 206 van een echtpaar uit Harlingen. De Peugeot draaide verschillende keren om de as en belandde naast de weg op de kop in de sloot. De bestuurder, toen 70 jaar, slaagde erin uit de auto te kruipen. 

Zijn 62-jarige partner moest de door de brandweer uit de zwaar beschadigde auto worden gehaald. Zij raakte in coma en overleed een paar dagen later in het ziekenhuis. Een bloedtest wees uit dat de Herbaijumer speed had gebruikt. De man ontkende, maar de rechtbank gaat er vanuit dat hij wel degelijk onder invloed van drugs was. De verdachte had de cruise control op 145 kilometer per uur gezet. 

Volgens een getuige voegde hij in terwijl dat vanwege de hoge snelheid niet goed mogelijk was. De getuige had voor de botsing geen remlichten gezien bij de Audi. De Herbaijumer had tegen de politie gezegd dat hij kort voor de botsing bezig was iets uit de auto te pakken. Twee weken geleden op de zitting ontkende hij dat gezegd te hebben. De rechtbank oordeelde dat de man “zeer onvoorzichtig en onoplettend” heeft gereden. 

De rechtbank rekent het hem zwaar aan “dat hij zich in onvoldoende mate rekenschap heeft gegeven van zijn verantwoordelijkheid ten opzichte van andere weggebruikers”. Het is volgens de rechtbank “onmogelijk” om een straf op te leggen “die maar enigszins tegemoetkomt aan het leed van de nabestaanden”. De Herbaijumer heeft een autistische stoornis. De rechtbank adviseerde Justitie om te onderzoeken of de man na de detentie voor behandeling in een instelling geplaatst kan worden. 

|Doorsturen

BuienradarAgenda